Gullmos och stjärnkollaps...

Idag var det fläsklägg och gullmos på menyn. Gullmos är inte bara ett vackert namn, det är gott också. Man kokar potatis och morötter och så gör man ett mos med smör, salt och vitpeppar. Idag fick en bit kålrot också koka med.
Det är så praktiskt med långkok...man kan ju ta hur många kaffe raster som helst under tiden man lagar mat. Det hinner man ju aldrig när man lagar snabbmat.
Eftersom första advent nalkas så var det hög tid att sätta upp stjärnan. Vår silverstjärna krånglades upp. Jag tyckte att det skulle bli en bra bild till bloggen så jag förevigade det hela. När jag vände mig om för att lägga  bort kameran så hördes ett...flaff...och hips vips så hade ett stjärnfall inträffat. Silverstjärnan hade gått upp i limningen! Nu hängde en naken lampa där och dingla. Inget fint alls så jag slet ner skiten. Året -runt-lampan ställdes på sin plats igen. Bredvid trätomtarna.Fikapaus, Henrik lastar in...Innan stjärnfallet!

Skolplikt...?

Nu är jag så upprörd så jag kan inte vänta tills Malte kommer från jobbet med att skriva i bloggen. Vi brukar ju hjälpas åt även med detta.
Alltså ska det vara livsfarligt att skicka sina ungar till skolan? Det verkar ju så idag. Visserligen var det vuxna som attackerades denna gång men våldet finns ju i skolmiljön. Varför ?
Eftersom det enligt svensk lag är en plikt att skicka barnen till skola så måste miljön bli säker!
Ingen vuxen skulle gå till en så farlig arbetsplats.
Hur ska vi kunna ändra på detta?
Min teori är att många ungar idag saknar BRA vuxna förebilder och så har det varit en längre tid tyvärr. Ekorrhjulet måste sluta snurra så fort. Alla dessa förvirrade och förvildade ungar måste hitta en mening med livet!
Annars går det rent ut sagt åt helvetet och det snabbt.....

Maltedagen 2007

Kallt som fasiken!
Förr sa man att kvicksilvret sjunkigt men nu kanske man ska säga att digitalen har höjts...Ja inte vet jag men kallt var det.  Jag hade tid hos Folktandvården i Byske. Som resulterade i ännu en ny tid, den 19 december, så nu vet jag var julklappspengarna hamnar.
Malte firade sin namnsdag med att lägga första spåret. En absolut myggfri färd över Sörträsket mot Avange och Fridhem.

image42

Över Sörträsket.......

Hustomtarna

Under mitt besök i Staan idag så upptäckte jag att julen närmar sig..... Det spelades  julmusik utanför ett café och i affärerna var det ordentligt uppdukat med julsaker. Tänk att det finns så mycker saker som man SKA ha till julen. Jag menar... det är ju under en relativt kort tidsperiod, och så alla dessa grejer. Men det är väl tur att vi är olika, i alla fall för julhandeln, på mig skulle dom då inte överleva. Jag som har kvar julsaker sedan Malte och jag bildade hem för en si så där trettiosju år sedan....
Fast visst blev jag lite sugen på en ny julstjärna, det ska villigt erkännas!

image41

Våra hemstickade hustomtar har samlats på hallsoffan.....

Snacka om snöby....

Under dagens promenad blåste det upp. Kortet visar hur snö ilet svepte framför Åsa,Ola, Anton och Fannys hus. Ja det  finns faktiskt ett rött hus där bakom fast man inte tror det. Tänka sig vad man får vara med om när man vandrar på en byaväg.
Väl hemma igen så flyttade vi på lite snö, eftersom den behagat falla lite överallt, även där vi inte vill ha den. Malte tyckte att det var hög tid att ta fram sina Vita Blixten från sommarvistet i ladan. Snart är vi på spåret igen....

image38


Sista söndagen i november

En söndag utan åtaganden, ja om man bortser från fåglarna då. Dom har vi åtagit oss att mata och det är helt otroligt vad dom små liven kan knapra i sig. Det går åt ungefär sjuttiofem kilo solrosfrön varje vinter, ibland mer om det är  riktigt sträng kyla, då äter dom hela tiden. Den blå påskkärringen som blivit hängande i björken sedan påsken är däremot liten i maten. Alltså inte kärringen som fyller på fröautomaten....
En promenad hann vi med innan skidtävlingarna började på TV.
Två kärringar på samma bild och Malte visar vägen hem!

Ossobuco

Äntligen blev det av! En längre tid har Malte planerat att laga till Ossobuco tillsammans med sin arbetskamrat Roger. Att laga en riktigt god Ossobuco tar lite tid men det är det värt. Vi anser att det SKA vara lamm i en Ossobuco fast dom flesta recepten är på Kalvkött. Nä lamm ska det vara.
Kockarna hackade och stekte och jag hejade på. Medan grytan puttrade i ugnen i dryga timmen så slängde vi lite med kortlapparna, och snålvattnet rann i strida strömmar då hela huset doftade mat....Chefskocken hackar andäktigt medan gästkocken vill visa upp sig i förklädet!

Staan!

På torsdagar brukar vi lämna vår lilla by för att åka till Staan och handla. Förnödenheter eller viktualier eller helt enkelt  mat för en vecka. Det är en trist syssla men som alla förstår, livsviktigt....
För att göra nåt kul så åkte vi in i Kåge och överraskade barnbarnen med att hämta dom på dagis. Alltid lika roligt att mötas av glada tillrop.

image33

Reflexer, det är bra grejer.......

Frid i varje hem!

Alla människor ska få känna frid i sitt eget hem och tillika vara fredade där. Tyvärr är det inte alltid så.
Det hus som ligger längst västerut i vår by bär det vackra namnet Fridhem. Som ni kan se är det ett annorlunda hus från sin tid. Huset  byggdes när seklet var ungt och visst förundras man över de vackra fåglarna som pryder vindskivorna. Som ett sagohus står det där och vittnar om en svunnen tid.Fridhem i vinterskrud.

Morgonrodnad

Ibland är det vackert och ibland är det mer än vackert.
I morse var det starka färger vid horisonten.
Det finns ju ett ordspråk som säger att morgonstund har guld i mun, och vad som egentligen menas med det vet jag inte. Antagligen syftar det på att den som är uppe i ottan och sliter aschlet av sig ska tjäna massor med kosing. Nu har jag ju aldrig fattat varför det ska vara präktigare att stiga upp i ottan för att jobba än lite senare. Vi är ju inte beroende av det naturliga ljuset längre,. Inte ens i Norrlångträsk. Skrev ju i ett tidigare inlägg att vi fick gatlyse för femtio år sedan.
Vad nu detta har med den vackra morgonrodnaden att göra har jag ingen aning om....där jag tar min morgonpromenad finns inget gatlyse, så där det trevligt med en upplyst himmel.

image30

Uppretad galla!

Idag vankades en riktig favoritlunch. Stekt salt sill med lök. Potatis och gräddsås... Ja det är ju som upplagt för att reta upp gallan. Och nog blev den störd allt. Tur att jag fått nya  Papaverin utskrivna. Men nog blir man väl sur när man inte kan äta det man gillar utan att bli sjuk.
Eftersom dagen redan var förstörd så passade vi på att tvätta bilen. Det är ett själsdödande arbete. Man kan undra vad det är för skit efter vägarna, och varför det ska fastna på våran bil? Och varför ska det sitta så infernaliskt hårt?
Nu återstår det visst vaxning påstår maken...men inte ikväll, inte med den här ansträngda gallan....


Nittonhundrasjuttiosex

För trettioett år sedan fick vi vår förste son. En otrolig upplevelse... och nu har vi en son som snart är lika gammal som vi är... Medge att det nästan är lika otroligt.....
Dagen började lika tidigt idag, trettioett år senare, eftersom vi var barnvakter till två morgontidiga barnabarn. Efter en livlig frukost, åkte vi till Skelleftehamn och avslutning på Lek o Plask för Anton. Sedan lite sågning och gräddvispning i Kåge innan vi for till Födelsedagsbarnet, vår förstfödde son Henrik.
Ja må han leva i hundrade år!!!!
 Halva släkten var där och tydligen är det randigt som gäller bland männen i år.... eller är det fångar på rymmen?Frukost med Anton och Kerstin
Lek o Plask, sågning och gräddvispning!Utpekad son, fångarna och mamma, pappa barn.....

Slutavverkning hos Erik och Anna

Den här dagen skulle dom två tallarna bort. Proffs  från Bureå hade tillkallats eftersom tallarna stod nära tre hus. Jag tyckte att det var ett omöjligt projekt men det var jag ensam om. Som vanligt hade jag fel och den här gången var det ju tur.


image19

Sommarstugan i vinterskrud

Har varit och "tittat" till stugan som vi hyr. Den ligger vackert placerad vid Byske älven.
Under sommarmånaderna vistas vi här så mycket som möjligt. Eftersom våra husvärdar bor i Harstad i Norge, och följdaktligen vistas här mest under semestertid, så känner vi att vi vill hålla lite koll.
Allt såg bara bra ut denna vackra vinterdag. Solen hade lust att visa sig och det var omkring 12 minusgrader.
Bävern var hemma i sin hydda, det avslöjade han genom andningshålet. Det finns gott om bäver i området.
Nu är det bara att vänta i sex månader innan vi åter kan öppna vår dörr för gäster. Fast besöka den kommer vi ju att göra fler gånger under vintern.
Plumsa i snön och längta efter sommaren...och fisket!

image15Fixar Malte

Fixar Malte är ett passande namn, inte bara på hjälpredor inom Kommuner utan även i vårat hus. Det känns nästan lite lyxigt att ha tillgång till en alldeles egen Fixar Malte och dessutom hela tiden...
Idag var det dags att byta VÄRMEREGLERINGSUTRUSTNING, man blir ju trött bara av att skriva det. Hur som helst efter en lång och gruvsam tid, skulle det alltså ske idag.
Jag försökte bistå på bästa sätt, alltså genom att hålla tråd, mata in kabel och inte minst städa efter operationen. Nu är det bara att hoppas att detta ska fungera så att vi inte behövar shunta manuellt.
Förutom detta arbete så har jag varit till Staan för att skaffa viktualier för kommande vecka.
Ser fram emot att se "slutet på historien" på Tv i kväll. Jag skickade faktiskt in ett bidrag till Viveka Lärns text, men blev ratad. Får väl göra ett bättre försök nästa gång. Om det blir fler gånger vill säga. Hoppas det.Inte ser det ut som om han har så kul på "jobbet"........

Hundväder

Det gamla talesättet ett riktigt hundväder stämmer ju inte idag men kom inte på någon annan rubrik!  Undrar hur talesättet har uppkommit? Kan det bero på att bara en hund ville vara ute om det var taskigt väder ....eller oavsett om det så regnar småspik, så nog måste man gå ut med hunden. Jag har då ingen aning, finns det någon som vet?
Idag var det riktigt hyfsat väder, ca.fyra minusgrader och en svag, knappt märkbar vind. Snön tynger fortfarande alla träd så det är vackert som ett vykort. Den lille voffsingen som jag passade idag visade sig vara både lydig och snäll.
Efter promenaden låg han snällt på soffan med ett  av barnbarnens mjukisdjur.En liten presentation...

Har fått ett önskemål om en presentation om vilka vi är som bloggar på denna plats av världen!
Vi heter Inger och Malte Segerstedt och befinner oss mitt i livet, eller lite drygt det om vi ska vara ärliga. Vi har camperat ihop sedan 1969 så vi känner varandra rätt så bra vid det här laget. Två söner har vilyckats få flygfärdiga som glädjande nog är stannfåglar här i närheten. Deras kvinnor och givetvis de två barnbarnen värmer också våra hjärtan.

Malte är en hängiven flugfiskare, det är hans absolut största intresse. Vintertiden är därför en enda lång transportsträcka för honom. Han binder flugor och längtar till islossningen. Därför kom jag på idén att han skulle bistå här på bloggen med lite bilder. Han har tagit vackra bilder med sin systemkamera tidigare. Nu ger digitalkameran nya utmaningar och möjligheter.
Själv är jag en skrivande person, med intressetrådar även till övriga hantverk. Även jag gillar att ta en tur till en vacker älv med mitt flugspö. Men att forma texter är det roligaste jag vet.
Ett gemensamt intresse är att plocka svamp och laga mat i goda vänners lag.

Vår by ligger vackert placerad mellan två vatten. Här kallas ju alla vatten för träsk, så det är väl därför byn heter Norrlångträsk. Här bor ytterligare 99 personer. Ett flertal företag gör att byn lever. Ska återkomma och berätta mer om dom senare. Närmaste stad är Skellefteå, fast vi säger Staan, Den ligger ca fyra mil bort.
Givetvis hejar vi på Skellefteå AIK, det bästa hockeylaget!
Aktuell vy från vårat köksfönster, en världs del!

Måndag igen!

Innan det ens har ljusnat lämnar jag det lilla huset för den dagliga promenaden.
Det har fallit ordentligt med snö som lagt sig på både träd och byggnader. Snön var till stor glädje, i går, för Anton och Kerstin, som  både hann åka spark och madrass samt baka snökakor....säger man så? Man säger ju sandkakor....
Hur som haver, det var i går det, idag är en annan dag som skall hanteras.
Själv har jag tänkt skriva klart åttonde och sista ( snyft..) kursbrevet på Novellkursen som jag går. Under ett  års tid har jag läst den här kursen på distans. En mycket rolig tid måste jag säga. Ibland har det varit svårt att få till det men oftast har jag lyckats få orden placerade på rätt plats. Det känns faktiskt riktigt sorgligt att kursen snart är klar, om jag nu får det sista brevet godkännt förståss. Blir saknade för stor får jag väl angripa en annan kurs. Jag borde faktiskt ta itu med att färdigställa den bokbörjan som ligger halvfärdig sedan ett par år. Har påbörjat renskrivning men det är ett tråkigt och mödosamt arbete. Speciellt med tanke på att jag inte kan skriva maskin, så att knappa fram alla dessa ord med höger långfinger och ett litet inhopp av vänsterpekfinger då och då....ja det tar lite tid.
En kurs i maskinskrivning kanske vore på sin plats?
Får lov att tänka på det!


Gästabud

Igår var det kalas. Rolf, vår vänlige granne, firade sin 70 års dag med att bjuda släkt och vänner på ett riktigt kalas på Byske Gästgiveri. Vi skrattade och åt tillsammans i flera timmar. Under den tiden vräkte snön ner oavbrutet. Hoppas bara att alla kom välbehållna hem.
På hemvägen, när vi passerade orten som kallas Fällan, sprang en räv över vägen med något vitt i munnen som inte var snö. Nä en liten hare eller en ripa, som mig veterligen är den enda vita pippin vi har förutom svan... och det kan jag säga med bestämdhet, att en svan var det icke! Jag tror att det var en harpalt i vinterskrud som "gått i fällan". Så även Mickel Räv fick smörja kråset denna kväll. Dock tvivlar jag på att han haft lika roligt.

Mai-Britt och Rolf

Vintereld

Ibland går det hett till i Träsket.Tredje gången gillt..

Nu gör jag ett tredje försök att skapa en egen blogg.
För mig är det här med datorer inte alldeles enkelt, men desto större utmaning.
Vill redan nu varna känsliga läsare för alla grodor som kommer att kväka på den här sidan.

Här ska skrivar om stort och smått , om allt och inget... ditten och datten!
Välkommen med tips och komentarer.
Inger/ IMSE/ Segerstedt

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0