Tjo vad det var livat i holken...

En fin sommarstuga kräver en fin fågelholk. Så är det i alla fall i Kankberg. Den gulliga holken verka dock ha haft besök av en eller annan hackspett.
Sorgligt nog hade en Trädkrypare flugit rakt in i ett fönster och låg död på trappan. Riktigt synd med tanke på att Trädkryparen inte är så vanlig.
När vi hade installerat oss och burit in alla grejer, ja då gick vi ut!  Denna strålande fina vinterdag tillbringade vi på isen för att lapa sol och blöta kroken. Fiskelyckan är absolut inget att skryta med, jag tror att detta är en av dom minsta fiskar som fastnat på kroken. Svårt att tänka sig att en Abborre kan bli upp mot två kilo...
Fast en fin dag blev det och ansiktet fick en rödaktig nyans, och köttgrytan var både god och mättande.


Ledig holk...            Död Trädkrypare....

Pimpelfiskare.....    Död Abborre........

Vinterföre...

Har ni tänkt på vilka möjligheter man har på vintern jämfört med sommaren?
Ta det här med framkomligheten till exempel. Vintern bjuder på en frihet som inte sommarföret kan erbjuda. Skidorna tar en ut i skog och mark på ett trevligt sätt. Sparkstöttingen transporterar gammal som ung på osandade vägar. För att inte tala om bobben som dom små med fördel kan dras på.
Vill man brumma lite så finns ju skotern...
Visst låter det positivt och trevligt med vinter?
Man måste ju hålla upp det positiva när vi nu verkar ha hur mycket vinter som helst kvar. Annars bryter man ju ihop.
Nu hoppas jag på sol och fint så att det blir läge för lite vinter aktiviteter.....Vinterföre...det är grejer det!

Hos farfars...

Två glada krabater har vistats hos oss ett par dagar. Gissa om vi hunnit leka mycket under den tiden? Struntar man i onödigheter som att städa, tvätta och laga vidlyftig mat, ja då hinner man prova allt från Gömma nyckel, kurragömma och rita vägkartor. Standard är också att leka med knappburken....
Dock måste man vara noga med glasspauser och att se på barnprogram, det senare är mest för farmors skull, hon blir så lätt trött i ryggen.

Glasspaus, en nödvändighet för alla....

Snörapport och isläget...

Att vi bor i ett avlångt lad visar sig oftast genom vädret. Årstiderna infaller inte samtidigt om man säger så. Fast i år stämmer då inenting. Med snökaos i södra landet i mars månad???
Tog fram min fotodagbok från 2002 och såg att vi började kapa vår vinterved just idag. I år är vedhögen knappt synlig på grund av all snö.
 Vår grannfru, Svea började kratta framför sitt hus den 29 mars det året, nu har hon snö en bra bit upp mot fönstret. Visserligen föll det åter snö över den nykrattade gräsmattan men ändå... På korten verkar det som om våren hade kommit.
Igår besökte vi vänner som har en stuga vid Byskehavsbad och nog syntes det avlägset att ta sig ett dopp om man inte är vinterbadare förståss....
På hemvägen stannade vi och tog lite bilder på "våran" älv, Byskeälven.
Än dröjer det innan en fluga får dansa ner för älven....


Kall badvik...

Garanterat myggfritt...
Ej heller en endaste fluga i sikte.

9 månader kvar till julafton....

Påsken är över för denna gång och vi närmar oss julen...
Förutom god mat (som vi åt i Bureå iår...lamm...) är vädret en viktig ingrediens för en lyckad påsk och i år har det sett bättre ut än det varit. På rätt många platser i vårat land faktiskt. Vi har nog inte haft det sämst hos oss. Det har till och med varit läge att förbättra fräknarna, både till färg och antal. Men det gällde att leta sig ett ställe i lä för den envisa vinden.

Kung Sune håller om oss
och Kung Bore håller greppet om vintern....

Här ligger man i lä....

Kallväder och solsken....

Varför i hela friden lär man sig aldrig?
Det är inte vår här i februari eller mars. Det ska minst stå April på almanacka-bladet. Minst!
Solen lyser och det ser helt underbart ut när man är inne och tittar ut. Lättlurad som jag är så letar jag fram sparken, lägger på fårskinnet. Här ska lapas sol och fräknarna ska bättras på.....men tack och lov kan man ändra sig och gå in i igen.
Det blåser svinkallt  Inte vårligt alls.
Fick en fråga om midnattssolen och kom att tänka på dom amerikanare som åkte Hurtigrutten och ville se midnattssolen. Blev skitsura när den inte gick se på grund av dåligt väder. Dom trodde att det var en speciell sol som fanns här uppe i norden..??? Vad ska man säga?
Midnattssol: Då solen aldrig är under horisonten. Midnattssolen inträffar norr om den norra polcirkeln på norra halvklotet.
 Norrlångträsk ligger söder om polcirkeln. Närmaste stad är Skellefteå och länet heter Västerbotten. Å vi har samma sol som alla andra här i världen......

En ögonblicklig händelse!

Idag är det vårdagjämningen och det är tio minusgrader och massor med snö... Men likväl står det i almanackan att det är vårdagjämning idag. Fast egentligen är det bara en ögonblicklig händelse, inte något som varar en hel dag, vilket jag trott.
Här kommer lite fakta...
Vår: när temperaturen är över noll, minst sju dagar i sträck.
Sommarsolståndet: årets längsta dag. 21/6
Vintersolståndet: följdaktligen årets kortaste dag 21/12
Höstdagjämningen: en annan ögonblicklig händelse som infaller 22/9 2008.
Ekliptkan: alldeles för krånglig händelse att förklara.....
Nu hoppas vi på många dagar med temp över noll....
Vi ses på Blåkulla!


Vårdagjämning runt vårat hus 2008...

Kost och färg....

Vi vet alla att det är viktigt att äta bra mat. Från hela kostcirkeln ska man peta i sig sina näringsämnen. Det försöker vi göra.
Det sägs även att man också äter med ögonen... maten ska vara tilltalande att se på innan man stoppar den i munnen. Vi försöker även lyda det budskapet. Att laga mat från hela färgskalan.
Därför har vi dessa färggranna tallrikar till vardags. Om man äter gråpalt underlättar det ha färgerna inbrända i porslinet....
Men denna dag blev det ganska färgrikt, eller vad tycker ni?


Älgbiff med gullmos och mor Inga-Lisas
sommargurka.....

Fått och fått!

Ja visst säger man så? Att man fått influensa eller magsjuka eller vilken annan sjukdom som helst.
Vaddå fått...som om det är en gåva. Och vem har gett bort denna oönskade tingest? Ofta får man presenter av goda vänner men i detta fallet hoppas jag inte att det stämmer. För ingen av mina vänner är väl så elaka att dom gett mig influensan...? Nu när vi ska fira påsk och möta våren, bara snöandet slutar.
Nu får jag knappast skicka tillbaka det jag fått till avsändaren för jag hann öppna den lite,lite grann innan jag såg vad det var för skit som kommit.
Nä, det är nog bara att bita i det sura äpplet och ta dagen som den kommer.
Det finns ju värre saker att få......
Men se tacka tänker jag då inte göra.

Gropen....

När våren börjar ge sig till känna så vaknar lusten att äta ute...
Vår grillplats bakom huset går under benämningen "Gropen" och är ett populärt tillhåll för såväl husfolket som vänner och ungar. Många är dom trevliga sittningar som vi haft  här och mycket gott har passerat våra strupar.
Men som det verkar nu så är det tveksamt om det blir någon servering till påsk... mycket skotta blir det om inte solen tar i med hårdhandskarna.
Grillgaller och grillbestick hänger klara att användas, bara vi kommer fram till dom.
Egentligen är det märkligt att vi ska envisas med att dra ut i naturen för att äta, när man har ett kök med alla bekvämligheter. Men att sitta vid en eld och värja sig för röken är tydligen något som sitter i generna.
Vi längtar då till Gropen...

Kallskuret på menyn än så länge....


Olas bordsuthyrning!
( Men BORDE han inte skaffa större lokal?)

Ovan från ovan...

Det sägs att det svenska språket är svårt att lära sig, och det kan man kanske instämma i. Själv är jag urkass på gramatiken, och ej säker på stavningen heller. Fuskade nog i skolan. Trots stor respekt för både Karin Palo och Knutte Marklund. Trots okunskapen så älskar jag att skriva.
Gillar att leka med ord, därav rubriken. Ordet ovan har ju två betydelser, inte lätt att veta vilken betydelse man ska använda när man är ovan, eller hur?
Tipset om språkspalten på DN (tack Sara) var en höjdare. Jag rekommenderar verkligen er till att glutta in där och läsa.En bild från ovan....från en ovan...

Lite av varje...

Idag blev dagen fylld av diverse händelser. Så som vissa dagar blir. Likt en utfyllnad.
Dessutom ligger dimman som ett lock över alltihopa. Man har så att säga begränsad utsikt. Känns nästan skönt att vistas inomhus och påta på men lite av varje....


En ny hylla till skrivarhörnan till exempel.
Redan fylld av lite av varje.....

Hängsnö

Jag vet att det skrivits tidigare på vår blogg om hur seg snön kan vara och vilka fantastiska formationer som kan visa sig, men ni bör få se hur spännande det är på husets baksida just nu. All snö som rasat i olika omgångar från taket har samlats på hög... nu ligger det kloss mot fönstret. Risken att rutan ska krossas är kanske inte så stor som jag befarar, men nog håller jag koll... Kastar ett getöga ( varför heter det så?) alla gånger jag passerar förbi.
Allt kommer i alla fall att vara borta snart om det fortsätter att vara lika varmt som det är nu. När termometern visar pluss även på natten då går det undan.
Bara inte Maltes lånade gammelmansuttryck stämmer... He jer int över än, metern ska ner!


Qvinnern...

Fyra kvinnor och tre generationer samlade på internationella kvinnodagen 2008.
Visst behöver kvinnor uppmärksammas i hela vår värld men nog känns det mer som en "lyx" variant när man har det så bra som vi.
Vi önskar alla utsatta kvinnor ett bättre liv och så visar vi med glada miner att vi har det bra....
Förutom att njuta av kvinnodagen så återupptog våra söner det här med skoterkörning. Vi som trodde att både stök med hjälmar och kläder och den utpräglade doften av skotetbränsle...var över!
Dom verkade ha riktigt kul med sina kvinns...risken finns att det kommer att upprepas...


De ä mycke nu...

Framförallt har vi då mycket av den vita varan som vi kallar snö. Samerna har visst hundra olika namn på snö men vi klarar oss med betydligt färre.
Igår drabbades Malte av Klabbsnö, här finns lokala variationer på namnet men jag säger oftast klabbsnö eller klibbsnö. Den klibbar sig i alla fall fast unde skidorna så kanske klibb är rätta benämningen...?
Nu tror jag inte Malte brydde sig det minsta om vad sattyget hette som hindrade honom att ÅKA skidor hem...Han gick med laggarna över träsket och hem. Snacka om att höja kroppstemperaturen.
Inatt så kom ännu mera snö, utan att vi lämnat in någon beställning på det.
När jag körde hem från Staan i en hyrd Toyota Corolla var det helt enkelt usel sikt. Hastigheten anpassades därefter och mitt krampaktiga grepp om ratten resulterade i en smärta mellan skulderbladen som mest kan liknas vid ett yxhugg. Alla som har upplevt den brännande smärtan kan nog hålla med om att det känns så.
Jag tog ett varmt bad och snön fortsatte att falla...


Innan midsommar är det borta.... snön alltså!

Plåtskador

Igår var en sådan där dag som man är glad att man har gjort bort.
Planerna var att vi skulle åka ner till Kåge för att vara behjälpliga med barnpassning och badrumsrenovering. Icket ont anande så erbjöd vi vår sonhustru att låna våran bil som var varm.
En kvart senare ringer hon och är förtvivlad. Hon har blivit påkörd och tryckts in i framförvarande bil.
Vår Opel var sargad både fram och bak.
Givetvis var vi glada att ingen blev skadad vad vi vet idag. Nackskador kan ju vara lite luriga, så för säkerhets skull har hon varit till en läkare.
Vår bil hamnade hos "plåt-nicklas" och vi fick låna en hyrbil. På väg hem med den så kommer nästa trafikincident. En bil som kommer mot oss på fel körbana!
Tur nog missade vi varandra och lyckades ta oss helskinnade hem till byn....
Gissa om vi var glada när vi steg innanför vår egen tröskel?
Hemma är bäst!

Uttern tillbaka till Norrlångträsk!

 
Solen är åter synlig. Ett strålande vackert vinterväder. Alldeles perfekt för en skidtur tyckte Malte som spände på sig Vita blixten.
När han kom ner till Sörträsket såg han färska spår efter Utter.
Vi skrev den 31 januari att vi hittat spår efter utter i en bra mycket oländligare terräng. Bland diken och snår... och nu är det en aktiv rackare nedanför vårat hus. Bara en lägda mellan. Inte alls långt ifrån båtfabriken som i så många år burit samma namn. Därav rubriken...
Malte följde nyfiket spåren och nu ska ni få se vilken ordentlig gynnare det är.
                     

På första bilden kommer han från andra sidan träsket och följer stranden mot dammen.
Sedan är det en bild på hans fina pimpelhål. Bevisligen fick han napp för kvarlevor efter fisk eller möjligen en groda syns vid matstället. Sista bilden visar hans väg till utedasset.
Tänk vad man får se mycket i vår världs del......

PORO AB

Här kommer några ord om ännu ett framgångsrikt företag i vår by.
Ett tjugotal personer tillverkar fiskutfodringsautomater och rostfria detaljer till bland annat Utternbåtar.
Företaget startade 1985 och är familjeägt.
PORO har verkligen hjälpt till att placera Norrlångträsk på världskartan.


Dick gör det med glans...

Barbro verkar märka om...

Roger och Maria jobbar i konsthörnan...

Firmans största bock kommer från Italien

Pauli framför en foderbehållare...

Klart för provkörning...

Syskonträff med Segerstedts

Äntligen så fick vi då ihop en middagsbjudning med Maltes syskon.
Alltid trevligt att äta god mat i gott sällskap.
Osso buco gjord på lammkött och Maltes egenhändigt bakade bröd, riktigt gott minsann.
På teve såg vi en annan Segerstedt glänsa i Postkodmiljonären, nu är han från en annan gren Segerstedt så vi lär inte få ta del av vinsten.
Men vi blev då mätta i alla fall.


...en annan gren av Segerstedts.....


RSS 2.0