Gott Slut....

Styv kuling eller kul styvning ja det är frågan?
Helt klart så blåser det kraftigt runt vårt lilla hus, det känns riktigt bra att vi ska vara hemma så vi kan hålla det fast....Värre är det för våra vänner småfåglarna som lyser med sin frånvaro, antagligen har dom tagit sin tillflykt till dom djupa skogarna.
Den planerade skidturen har vi ställt in och börjat planera kvällens matsedal istället.
Som förrätt blir det Friterad bläckfisk och sedan en fiskplanka. Efterrätten struntar vi i som vanligt eftersom ingen av oss är speciellt roade av sötsaker och när vi inte har gäster så kan vi skippa det kaloriintaget....

Flyktigt matställe......
Tack alla bloggläsare...om vi inte blåser bort så träffas vi nästa år igen....

Spa....

Vi närmar oss slutet av 2008, bara en dag kvar.
Efter en tur till Staan för att handla mjölk, frukt och grönt så åkte vi in till Kågeborna för att beundra deras julklappar. Anton och Kerstin pockade på vår uppmärksamhet och verkade glada över alla presenter och fattas bara annat!
Väl hemma känns det som en god idé att tillbringa en del av kvällen i ett skönt skumbad och sedan kura ihop i ena soffhörnet ett tag tills det blir dax att krypa ner i bingen med en ny bok...."Livets aviga och räta" av Kate Jacobs.
Någon som läst den?


Hemma-spa, budgetvarianten!

Efterlysning...

Nää...inte efter en ny partner! Men väl ett glas....
Till våran silverbröllopsdag köpte jag tre glas i en Antikaffär i Boden. Det fanns bara tre stycken men jag tänkte att det går kanske att hitta fler någonannanstans. Men icket, jag har letat och letat. Man ser att dom är handgjorda eftersom dom alla är olika till storleken. Att det har tillverkats fler än dessa tre vet jag eftersom det finns fyra likadana glas avbildade i en kokbok som vi äger. ( Stora Fiskskolan av Görn Helleblad sidan 73...)
Om någon sett liknande glas kan ni väl höra av er. Skulle gärna köpa minst ett till.

Bröllopsglasen med rosa bubbel...

Koralldagen....

År läggs till år.
Kärleken består.
För trettiofem år sedan stegade vi in i Stadshuset och ingick äktenskap med varandra. Så i år firar vi Korallbröllop.....

Så här vackert var det under morgonpromenaden....

Juldagen...

Idag var det vår tur att träffa barnen.
Det blev mera mat och så lite klappar förstås!
Hur som haver så hade vi bestämt att det inte skulle bli så mycket i år och faktiskt så gick det alldeles utmärkt.
Massor med mat blev  visserligen över och det vet vi inte hur vi ska klara att anpassa bättre.....
Tack och lov att det finns frysar.


Samling kring maten...

Anton och Kerstin öppnar sina paket....

Erik, Anna, Henrik (dold) och
Johanna väljer sitt paket...

God Jul...

En riktigt GOD JUL önskar vi till alla som tittar in på vår blogg!

Isolerade....

Råkade nämna för vår äldste son som var på besök med sin Johanna, att det var golvkallt i matrummet. Malte sa att det delvis berodde på att det inte var uppskottat med snö runt gavelsidan... Hipps vipps så var sonen ute i snösvängen...
Fort var det gjort. Vi konstaterade att han hade samma syssla förra vintern.
Så nu är det bara att invänta golvvärmen!

Här får vi tilläggsisolerat....

Minijul...

Mini jul eller min typ av jul!
Som ni kanske redan har fattat så känns det här med julen som mer och mer motigt... Vi har varit så duktiga i år och dragit ner på det mesta. Aldrig har vi handlat så lite som i år och aldrig har vi väl varit så lite stressade. Kan det höra i hop månne????
Nu är det bara att hoppas att barn och barnbarn inte blir alltför besvikna på oss.

En minimal julklappshög till barnbarnen...

Minipaket till "storbarna"...

Årets kortaste dag...

Fick höra att idag infaller årets kortaste dag! Det måste ju betyda att det vänder sakta men säkert. Ljuset återkommer!
Trots att dagen var så kort ( ännu kortare blev den för att jag sov längre än vanligt ) hann jag en tur till Byske för att hälsa på Svea. Med mig hade jag vår egentillverkade blodkorv. Förr var det en kär tradition att äta blod ( jul ) korv hos Svea. Nu får det bli tvärtom. Den fick faktiskt godkännt och det var ju tur eftersom det är hennes recept. Fast man kan aldrig vara riktigt säker på att det ska bli bra trots att man följer receptet till punkt och pricka, oftast blir den lite för hård och för lite salt...men nästa gång ska vi ha jättelös smet....
Det blev i alla fall en riktigt trevlig lunch hos Svea, hennes syster Signe tittade också in på en kopp.

Det ska vara riktigt och rikligt
med smör....
Julstämmning...

Alltså jag saknar helt och hållet julstämmning i år!
Brukar i alla fall få lite känslor omkring advent men se icke i år.
Därför tog jag en kort promenad till vår nyaste granne som verkar vara en hejjare på pyssel av alla slag.
Det kanske blev lite bättre för jag tog då fram plastgranen och slängde upp lite bollar....


Maria och Magnus har en tomte på bron...

En del av Marias pyssel....

Våran fulaste tomte, ett arv från min far
Inköpt i Åre för länge sedan...

Före och efter....

Så kom då dagen då jag skämmer bort mig lite extra före julen. Jag har varit hos min favoritfrissa sedan en hel massa år, vet rent av inte hur många år som hon har pysslat om mig. Under några år sålde vi till och med vår keramik i hennes dåvarnade lokaler. Det pratade vi om idag och skrattade gott av alla tokigheter som hände då....en vansinnesfärd på Drängsmarksheden när vi letade efter gamla grenar och plockade mossa.....när vi var till Stockholm på Formexmässan....ja mycket roligt har vi gjort tillsammmans. Nu finns minnena och mitt grå hår som hon klipper med samma varliga hand som alltid. Det är min största lyx att gå till henne och bara sitta.... som tack för det  där lilla extra pysslet brukar hon få  lite hembakat julbröd. Å så blir vi båda nöjda!

Kalla Damen-torget när jag gick in....

Samma pläjs när jag kom ut...
Inte mycket julhandel att snacka om!

Tre små gummor....

Igår var det precis på dagen ett år sedan min syster Gun och jag besökte våra tre fastrar. Ifjol fick dom en silverängel och i år blev det en liten tomtegumma. Under åren som gått har det varit både älgar och tomtar eller en julblomma. Faster Kerstin som är äldst  fyller 91 år i morgon, tyvärr var hon inte så pigg vid besöket, men jag satt åndå och pratade lite för henne. Det är inte lätt att veta hur mycket som hon förstår men eftersom hon varit en intelligent kvinna så hoppas jag att hon tog in det jag sa.
Därefter besökte vi faster Valborg och så till sist lillfastern Sigrid och hennes Lasse. Dom har nu flyttat till en lägenhet och hade det jättetrevligt. Mycket prat och skratt om tokiga händelser från förr....Man kan nästan tro att vi hade roligt jämt.
Trevligt med roliga minnen.


Faster Valborg och syrran.......Faster Sigrid men sin gumma!

Att vara en julgran...

Julen närmar sig med stora steg och det börjar vara hög tid att skaffa sig en gran. Eftersom det ligger tung snö i massor på skogens alla träd så föreslår jag en plastgran i år och för framtiden...Här får ni läsa en "skojdikt" som jag skickade in till Skrivarsidan ifjol....Den heter : Att vara en julgran....

Att
Vara en
Kapad gran
Är inte roligt alls
Längtar så tillbaka till
Min plats bland dom andra
Dom som ännu står och växer sig
Stora och ståtliga ända upp till himlen
Istället står jag här med bollar och glitter på
Varje gren, dom många ljusen gör mig varm och
Torr. Vilket fånigt påhitt att klä ut en gran på detta sätt
Vi ska stå ute i naturen till glädje för djur och för all del även
Människor, men inte innomhus och framförallt inte utspökade så här!
Som straff för detta tilltag ska jag barra som en galning bara för att jäklas.

det

!!!!!!!!!!!!!!


Tur och otur....

Ja vad ska man säg om skoterföret när man knappt hittar igen skotern för all snö?
Det blev en hel del grävande och ett slit för onda ryggar för att få fram ekipaget. Sedan for Erik ut på en liten tur och hade oturen att köra fast å det gruvligaste. mera gräva för att komma loss, tur att han hade spaden med. Och vilken tur att Malte och jag har avslutat vår skoterkarriär, det räcker att vara åskådare.
Förutom detta så har helgen innehållit en Fyrtioårs uppvaktning ( med en Vin-ko...) och så har vi kokat blodkorv som av någon anledning kallas julkorv häromkring. Det var ett par år sedan vi kokade egen korv men nu fick vi ett ryck. Det är ju en enkel match men ett fasligt kladd. Godare än köpes är det också.
Resten av helgen har vi försökt kurera en förkylning ....

Erik har hittat sin skoter...

Egenhändigt kokad blodkorv...
Faktiskt skitgod....

Det som göms i snö....

Nu snackar vi SNÖ!
Milde min tid vad det har vräkt ner det senaste dygnet och det har inte slutat än.... Det är verkligen vackert, men man kan ju undra om inte träden kommer att knäckas...
Här kommer lite bilder.

Kommer Knäckpilarna att knäckas...???

Fåglarna har svårt att hitta sin mat....

Erik får svårt att hitta skotern....

Tack och lov att sparken syns....

Änglatider....

Vissa dagar blir lite eljest!
Man inriktar sig på att vissa saker ska ske och så inträffar något som förändrar det.... idag var det meningen att jag skulle få se Anton och Kerstin i Luciatåget på Manngårdens dagis men så fick gullungen Kerstin magsjuka och deras medverkan inställdes.  Det kändes nästan bra  att jag hade jätteont i halsen och att snoret fyllde min näsa....Men ändock så måste jag glädjas åt att man har kärlek i sin omgivning och tak över huvudet samt mat i kyl och frys.  Dessutom blev en av mina texter vald till Veckans text på en skrivarsida  som jag är med i....
Det finns ingen anledning att klaga.

Det bor en ängel under vår trapp......

Minusgrader....

Vaknade tidigt, tidigare än vanligt! Kan bero på att jag hade lite att grubbla på. Jobbade med byns hemsida igår och som vanligt så fick jag hjärnsläpp. Undrar om jag ska syssla med detta överhuvudtaget?  Om inte Maria här i byn och Pascal på ABF funnits så hade inte hemsidan heller funnits.... På begäran, så ska jag nu försöka skapa en helt ny sida, som ska heta JAKT&FISKE. Spännande saker händer i Träsket!
I mina ljusa stunder försöker jag uppmuntra mig själv och säga att det är ganska bra av en så ålderstigen männisch att få fram nåt på datorn överhuvudtaget. Jag har alltid hävdat att alla tekniska prylar bara ska ha två knappar...av och på!
Hur som haver så fick jag till det till slut, faktiskt innan jag fått hjälp-supporten av Pascal. Men jag lånade tillbaka boken om hemsidetillverkning från Maria, och nu ska den nog få bo hos mig ett tag....
Egentligen gjorde det inte så mycket att jag satt på vinden och knappade på datorn hela morgonen för det var som sagt minusgrader, hela tjugotre stycken, å då är det skönt att vara inne och elda.....

Visst ser ni hur kallt det är
omkring den här "törrtall´n" ???

Ögongodis....

Vintern kan verkligen vara en fröjd för ögat.
Idag var det mer än vackert. Malte tog en tur på laggarna och jag vårdade min onda hals och tillika onda kropp.
Titta och njut!
Visst är det vackert, och nog kan man ana att nöp lite i kinderna under utevistelsen....

Det dukade bordet....

Idag har jag varit till Svartå på den månatliga "Tjejträffen". Det finns människor i min närhet som skrattar lite lätt när jag säger det....dessa personer är betydligt yngre än jag och kallar oss hellere tanter.... men jag säger Tjejträff.
Vet inte hur många år som vi träffats under dessa enkla men trevliga former. Meningen är att vi ska avlasta oss inför varandra om våra krämpor så är det gjort. I dag var Lena dunderförkyld så hon fick även halstabletter av Sonja. Ing-Marie hade en sämre dag med ryggen.
Men gott fika och en vacker julgrupp som prydde bordet, kan väl få vem som helst att må lite bättre. Trisskrapet ( vi skrapar alltid ett par tre lotter när vi ses) gav inalles 150 spänn och det är ju inte så illa...oftast är det nada!

Kaffe och gott hembakat bröd.....

På spåret igen...

Efter att ha jäst framför teven hela dagen, och sett skideliten forsa fram i spåret så tog vi oss i kragen och plockade fram skidorna. Malte lämnade Walk Over till Henrik som var på besök. Han spände på sig pappas Vita Blixten och jag åkte på mina "nya" skidor som jag målat röda....ett namn som Röda Faran känns väl inte riktigt som en sanning.
Det blev i alla fall en riktigt skön skidtur denna vackra eftermiddag. Mörkret hann ifatt oss innan vi spurtade mot hemmet.

Taktiksnack....

Mot Hundtjärn....

Henrik har spurtat från morsan....

Knoparmoj igen...

Jämt när Knoparn kommer så blir det att prata lite knoparmoj. Detta beror ju på att min far var Knoparmällare i Kågedalen en gång i tiden. När barnbarnen kom på visit i samma veva så kom Ulf på att det var Mällarglutt-glutt-gluttarna som kom! Låter lika gulligt som det är faktiskt.
Eftermiddagen tillbringades med diverse sysslor bland annat kom den vackra enriskransen som vi förärats av vännen Anna.
Sedan blev det lekar i snön tills vi inte orkade mera.
I morgon är det förhoppningsvis en ny dag....


Knopare = Sotare
Mällare = Mäster
Glutt = Barn
Vill ni lära mer om Knoparmojet så är det bara att Googla.... Det finns en hel del roliga ord faktiskt....Kluriga på nåt vis!

Uteserveringen igen....

Just nu så ser man knappt fåglarnas gobitar som sitter lite här och där bland dom snötyngda träden. Men glädjande nog så hittar fåglarna dom.
Det är rent av förunderligt hur snabbt dom lokaliserar en fläsksvål. Intressant är också att skåda hur dom försvarar sin plats vid maten, ja dom är riktigt vassa mot varandra. Tänk om man kunde se om det är någon speciell pippi som är särskilt framgångsrik att försvara sin plats. Talgoxarna är i alla fall talrikast och så har vi gott om blåmesar, gråsparv grönfink och så den vackraste av dom alla domherren.
Pika Pika däremot skulle vi helst slippa se på tomten, men tyvärr finns dom i allt för stort antal.

Maten finns där, jag lovar....kallskuret men i alla fall upplyst av en raggarslang!

Tjära hem....

Idag har jag lämnat "kojan i skogen" och åkt buss till Umeå.
Ett par timmars undersökning och provtagning för att kanske få reda på varför jag får smärtattacker i ansiktet ibland. Det var sammanlagt tre kandidater och en läkare som har undersökt och gjort samma bedömning....Inga fel hittades som kan förklara varför...??? Men  en medicin, typ epelepsimedicin skrevs ut som lär ska hjälpa mot smärtorna, men utan att bota.
För att vara på den säkra sidan så ska jag även få en magnetröntgen på hjärnan men jag lovar...dom kommer inte att hitta nånting....
Trevligt var att Henrik och Johanna slöt upp så att vi kunde luncha tillsammans och så hann jag dricka en kopp kaffe i deras mysiga lägenhet. Jag måste säga att rummet fick ett helt annat stuk med vita väggar jämfört med dom gräsligt gröna som var innan. Även sovrummet blev snyggt!
När Malte hämtade mig på busstationen i Skellefteå för den sista transportsträckan så varnade han mig för att en viss doft av tjära numera fanns i vårt pörte... Man kan väl säga att det luktar väldigt mycket tjära.... Men skidorna är nu förberedda för vintern....Fast nästa år ska denna syssla göras utomhus det ska jag se till!

Johanna och Henrik i hemmets lugna vrå....

16.15 mot Staan och mitt tjära hem....

RSS 2.0