Granngården byter innehåll...

Våra goda grannar sedan dryga tjugofem år tillbaka har beslutat att flytta på sig. Den vita cittran ska nu köra på andra byavägar. Igår hade vi avskedslunchen och i natt lämnade dom byn. Inte för att smyga sig bort utan för att hinna utnyttja skaren när dom kom fram till Gobde. Så är det när inte plogbilen varit framme....
Nu önskar vi dom ett fortsatt trevligt liv i sitt älskade Gobde och ser fram emot nya innevånare i Granngården.


Laila och Egon har bytt adress.......

Fulltecknat program....

Våren pockar på. Fåglarna anländer och sprider sina vårljud. Jag har tidigare klassat Storspovens drill som det allra vårligaste och det håller jag nog fast vid, men Svanarnas mäktiga  stutande går inte av för hackor det heller. Å så är dom så vackra när dom sveper in över Sörträsket.
Våren är verkligen på gång.
Dessutom har goda vänner förgyllt vår helg. Goda vänner sedan vi träffades på BB för trettioett år sedan. Vi har glatt ätit surströmming och ripa men inte samtidigt...Spelat kort och skrattat, goda vänner är GULD....
Småtrollen från Kåge kom och gladde oss idag. Inte en ledsam minut minsann. Utomhus sken solen och lockade fram badminton och lek med vatten och cykeltur och... ja listan är oändlig. Det är den även inomhus....bada göra "geggor" (  röror med mjöl och kryddor som ska röras och hällas om och om igen....) spela spel, läsa sagor. tejpa laserstrålar, jobba med boken med mera med mera....kanske inte så konstigt att man längtar till bingen...???
Nöjda och glada.


Helgen startade med barnkalas... Hugo uppvaktar Anton och Kesrtin.

Sagohörna med farfar Malte och farbror Sune...

Grillade hamburgare är smaskigt....

Hänt sen sist...

Fortfarande är det för mycket snö i vår närhet, men vi gör vårt bästa i alla fall. Till exempel bad vi Stefan komma med traktorn och flytta på lite snö så att veden skulle tina fram lite fortare.
Sedan fick cyklarna en genomgång. Lite smorsel och så var det klart tyckte jag... men Malte skruvade och grejade med både det ena och det andra...på min cykel. Det var vajrar som var av och växlar som fastnat med mera med mera. Måste kanske hålla den under uppsikt under vintermånaderna...
Ett annat trevligt vårinslag är när grannar stannar till för en pratstund på bron

Sista snösvängen..??

Cykel-smorsel....


Grannkvinna och två galonisar på besök...


Med räfs-settet på.....

Anton 5 år

Igår blev vårat första barnbarn 5 år! Var har tiden tagit vägen? Minns det som igår när vi satt vid Byskeälven och drack kaffe medan vårfloden forsade förbi. Vi hade blivit farfar och farmor... Det var så varmt att bara hade T-shirt på oss. Ja å så byxor förståss...
I år är det lite för mycket snö för att  kunna ta sig ner till älven...
Men nu tror vi i alla fall att det ska bli vår för idag har vi satt på sommardäcken.
Och så HÖRDE VI STORSPOVEN.....
Det är nog det allra ljuvligaste vårljudet.


Anton fem år...

Sommardäcken på....

Muu...

Igår sken solen över vår by. Tillika var det ladugårdsvisning hos Marcus som driver byns enda aktiva jordbruk. Saker har hänt inom det gebitet minsann. Men ännu låter en ko som en ko.
Efter det spännande besöket var det cykling som gällde för det yngre gardet och grillen tändes för första gången i år.
Tänk vad lite solsken kan göra.

Småkalvarna var sötast....


Glad och söt cyklist.....


Glesbygds-BRIO.....
Duger bra när man blir trött!

Mycket märkligt på min ära...

En gång på sjuttiotalet (första hälften till och med...) hade jag en chef som alltid sade Chrysopa Vulgaris när han menade vår vanliga husfluga. Detta lade jag på minnet och så har vi sagt om flugorna när dom surrat runt oss.
-Shas din rackars Chrysopa Vulgaris.....
Nu har jag googlat på det och upptäcker att den vanliga flugan heter Muscidea och att Chrysopa Vulgaris är en stinkslända...
Inte undra på att den fula flugan inte flög sin kos....Årets första Muscidea

Mera baksidor...

Solen skiner och visst tär den på snön, men inte tillräckligt. Därför får den lite hjälp på traven. I alla fall så att vi kan fälla ner och upp markisen. Den fastnade nämnligen i snödrivan sist vi skulle använda den. Dessutom kan det ju vara trevligt att kunna blicka ut mot byavägen.
En annan baksida i vår tillvaro är att bilen blir smutsig så fort man ska köpa sig en matbit. Undrar hur mycket asfalt som fastnat på just vår bil? I alla fall är det ett fasligt sjå att få bort eländet.
Och ont får man!
Av både snöskottning och biltvätt.
Ett glädjeämne är att jag såg koltrasten igår...med den solgula näbben.


Bakar i farten....

Mera baksidor...

Solen skiner och visst tär den på snön, men inte tillräckligt. Därför får den lite hjälp på traven. I alla fall så att vi kan fälla ner och upp markisen. Den fastnade nämnligen i snödrivan sist vi skulle använda den. Dessutom kan det ju vara trevligt att kunna blicka ut mot byavägen.
En annan baksida i vår tillvaro är att bilen blir smutsig så fort man ska köpa sig en matbit. Undrar hur mycket asfalt som fastnat på just vår bil? I alla fall är det ett fasligt sjå att få bort eländet.
Och ont får man!
Av både snöskottning och biltvätt.
Ett glädjeämne är att jag såg koltrasten igår...med den solgula näbben.


Bakar i farten....

Hemsidans baksida.....

Det finns en tanke att jag ska sköta om byns hemsida....men frågan är hur det ska gå.
Tanke och handling är inte alltid samma sak. Nu har jag en sådan tur att min mentor i ämnet (Maria) bor en bit västerut efter samma byaväg. Detta gör mig dock inte mindre tjurig när inte allt fungerar på en gång. Där har jag absolut inget tålamod eller förståelse...Det ska funka och därmed jämt!
Kursen som jag går i Staan ska förhoppnings skingra en del frågetecken och i går kväll såg det riktigt ljust ut...medan jag var där i alla fall. Får trösta mig med ännu ett ordspråk: Rom byggdes inte på en dag,.... så ej heller Norrlångträsks hemsida.


Baksidan på hemsidetillverkare....

Värre framåt natten....

Måste bara dela med oss av vårt väder...
På något sätt är det ju helt fel att vi ska ha det så här nu... trots att vi bor i vår del av världen.
Nu ger vi upp och kryper under täcket ( inte det av snö..) och insuper ord från en god bok.
Utanför rasar vinden och placerar snön i vackra men ovälkomna drivor...Klimatförsämringar...????

Vårtecken...hallå...

Idag skriver vi den 13 april och man borde ju hitta massor med vårtecken kan man tycka.
Snösparv och bofink har gästat vår närhet och enligt trovärdig källa har tofsvipan varit synlig.
Videkissarna är så små så små så dom  är nästan inte skönjbara.
Glädjande nog så kom goda vänner med famnen full av solgula tulpaner och ett glatt humör. Då kan man ju inte annat än att bli glad trots att snömetern ligger där den ligger...


Vår(d)tecken  eller fuderationer över livet i allmänhet!
Vars vara ve...?


Videkissar som plockats in i värmen och som
förhoppningsvis ska slå ut.

Mera snö.....

Nu räcker det!
Inte nog med att det faller mera av den vita varan utan nu är jättefläkten på också!
Vägarna driver igen och det knakar och brakar i husknuten. Vedpannan går för högtryck.
Med andra ord ett perfekt inneväder. Men inte för alla, nej inte för Malte som satte fart på sina vita blixten. En skidtur i detta väder verkar ju inte klokt, men väl inne i skogslandet så var det visst inte så pjåkigt. Lättåkt sa han visst.
För att återgå till snön så har vi som sagt fått nog nu. Det verkar vara så mycket så att det inte längre ryms utomhus utan har börjat placera sig inne på vår altan....Snart har vi väl en driva innanför dörren!
Jag gillar det inte!


Snöstorm....           Minkspår vid Lidträskbäcken...

Snön letar sig in....

Martallar och gamla träd...

Dagens skidspår ledde Malte till ett område med martallar. Dessa näringsmässigt missgynnade träd. Som envist strävar åt sidorna istället för att sikta mot skyn.
Vackert knotiga står dom på sin plats och låter sig beskådas. Vrider och vänder sig, som om dom försöker slå knut på sig själv.

 
Den finurliga naturen visar upp sig....

Kreativitet i förgängligt material...


Under natten till lördagen föll det 20 centimeter formbar snö. Till stor glädje för dom rara små liven. Vi gammel var väl måttligt roade men insåg att det var bäst att göra det bästa av den rådande situationen.
Redan klockan 9 var verksamheten i full gång. Diverse hjälpverktyg plockades fram vartefter behovet skapades. Plastbackar packades med kramsnö och staplades på varandra. Därefter formades kuberna med hjälp av knivar och spadar. Skaparlusten kände inga gränser.
Men säg den glädje som varar beständigt. Under lunckrasten rasade dom högsta pelarna ihop och så var kretiviteten som bortblåst eller borttinad...

Här skapas en Svampbob i snö....


Här är teamet samlat

Bak

Bakade matbröd igår och lyckades baka en cykelsadel....men visst är det väl för tokigt? Undrar verkligen om man ska våga äta den. Kanske ska sluta baka och sadla om...?
Att få misslyckat bak är värre än att ha en misslyckad bak enligt min mening. Sin egen bak är ju bara en av många baksidor här i världen...


Här kommer så bilden på en bakad sadel...
Undrar om man törs äta den?

Testbild...

Måste bara prova om det går att bifoga en bild... har skrivit ett inlägg men fick inte dit bilden. Typiskt nog så var det själva vitsen med det inlägget.
Hoppas återkomma om det.


Jaha, en bild på huset går bra,
men inte på den jag vill visa...Hmmm..???

Tö-snö...

Nu far verkligen snön illa. Det tinar så det knakar...nja plaskar kanske man ska säga.
Till och med bitvargen har tinat fram och hittat till våra trakter.
Allteftersom snön försvinner så börjar en viss stress att smyga sig på oss. Allt det ogjorda som legat så lungt i skåp och gömmor, hela vintern, kommer plötsligt i ett aktuellt läge. Allt ska göras innan snön är borta, innan vi flyttar ut i spenaten.  Men det får väl bli som vanligt, vi går ut hårt, med allt och det vi inte hinner får vara... Det har ju funkat tidigare så varför inte ett år till?
Och hipps vipps så kommer snön som en befriare, efter all gräsklippning...

Nu SKA snön bort...

Bitvargen på besök...

Skrock och skrönor...

Första april och allt är tillåtet, nästan i alla fall. Man får inte skapa skämt som skadar andra.
Årets skämt i Norran var bra, att skämta om att inte få skämta...jättekul tycker jag.
Så är det här med skrönor som är en typ av tillåten lögn som det är tillåtet att sprida vidare. Det tycker jag är konstigt egentligen, för det kan ju skada andra.
Men nu är det som det är och det gäller att hålla sig skärp och skilja agnarna från vetet...vad är sant och vad är lögn?
idag är det kanske bäst att isolera sig......
Undrar om det bor nått trolltyg i dessa små snötäckta hus?

Här bor det tomtar och troll.
Å  det är alldeles sant!

RSS 2.0