Lutra lutra...

När snön ligger vit på marken är det lätt att ta sig ut i naturen. Och om solen skiner är det direkt angenämt. I går på vår skidtur blev vi dock lite sura på en älg som trampat i vårat skidspår. Men kanske är det vi som lagt spåret där han/hon brukar gå.?
Vi skidade på i det vackra vädret och tog oss över småbäckar och krondiken, dock med vissa besvär. Så såg vi plötsligt ett nytt spår som vi inte tidigare sett  i dessa marker. Bilder togs och efter att ha konsulterat vår vän Egon så står det nu klart att det är spår efter utter. Mycket passande att den vistas i våra marker eftersom det var här som Utternbåtarna började tillverkas. Vissa modeller görs här än i dag.
Uttern är ett mårddjur och kan faktiskt bli över tjugo år. Ska bli spännande att se om det fortsätter att finnas spår efter uttern i vårt närområde.

Alces alces       Homo sapiens          Lutra lutra          Alla lämnar vi spår efter oss!

Blandad kompott...

Vissa dagar blir fyllda med diverse ting utan att man planerat något. Det blir som en enda stor kompott, både hackat och malet.
Förmiddagarna har vi oftast koll på eftersom Malte befinner sig på sitt jobb och jag passar på att skriva storslagna texter...fast just nu är det lite si och så med just den biten. Är missnöjd med nästan allt...har fått för mig att jag kanske ska ändra från nutid till dåtid...fattar ni hur trist det är att skriva om det man redan skrivit så att säga? Och utan att vara säker på att det blir bättre flyt i texten! Ja, ja det är väl bara att kämpa på!
Gårdagens eftermiddag hade vi planerat att leka med gullungarna i Kåge. Men dom var inte på det humöret alls. Visserligen snälla men ville bara ligga och ta det lungt. Ovanligt!
Tja dagen gick och trötta blev även vi utan att vi fyllt dagen med nåt speciellt.....
Undrar hur morgondagen blir?
Livet är allt bra spännande....Två tröttisar.....

Fiskefeber......

Måndag och två trötta män, ja då blir det till att slappa i soffan. En trevlig fiskefilm petas in i DVD:n och så är det bara att drömma sig bort...
Det dröjer nog  fyra månader innan dom själva får blöta reven...för än är det vinter kvar säger mor! Jag undrar om det är så nyttigt att se dessa filmer när det är så pass lång tid kvar tills man själv får fiska?  Dom kommer säkert att få feber på riktigt......Far och son

På spåret igen!

En dag som gjord för skidåkning. Ett strålande vackert vinterväder. Solen lyste så starkt så solbrillor var ett måste. Malte har tidigare spårat upp mot Mullberget men naturen hade sopat igen nästan allt. Nu gjorde vi nya spår mot Lidträsket. Mindre uppför och därmed mera skonsamt för axlar och skulderblad.
Vår hastighet i spåret kan kallas snigelfart och inte Kalla-fart!


Gumm-KALLA....


Spår-KALLA....


Efter en och en halv timme såg vi vårat så KALLAde hem....

Tiden är konstant...

Ja så sägs det, men ack vad jag tvivlar.
Jag är helt säker på att tiden går fortare när man har puttat in för mycket i sin agenda.
Då kommer nästa osynliga fenomen som kallas stress...
Ja nog har vi människor krånglat till det under resans gång här på jorden.
Datorn är ju en relativt ny uppfinning och den ska ju underlätta arbeten och vara tidsbesparande...???
Snacka om en tidstjuv!
Aldrig flyger väl tiden iväg så fort som när man sitter framför dataskärmen. Å andra sidan hinner man ju svassa omkring i hela världen...nästan i alla fall. Informationsflödet är outtömligt.
Ta bara detta med bloggarna, man kan ju bli varandes...
Hoppas att du som läser detta får en trevlig, stressfri och en angenäm helg!

Älgstråket...

Här verkar det som om träningen för Älgstråket är i full gång!
Malte lyckades fånga denna flyktbenägna älg under sin skidtur idag. Det verkar vara ett rikt djurliv  just nu omkring Mullberget. Jag vågar då inte åka på tur ensam...
Har ju hört att en varg varit synlig nån mil bort och vem vet vad man kan stöta på.
Det blåste rätt friskt idag och spåret drevade igen där inte träden läade.
Men vackert var det.

image124

Älgen tar till flykten när Malte kommer farande i spåret....

Å haren tog ett språng....

Vintervit och vacker är naturen utanför vårat hus. En fin dag för skidåkning med andra ord.
Malte har nu spårat upp på Mullberget och under dagens strapats kom han nästan rakt på en hare.
Frågan är vem som blev räddast? Haren tog i alla fall det säkra före det osäkra och skuttade iväg från sin daglega..
Förutom den vettskrämda haren så lyckades han även skrämma iväg tre tjädrar. Ja människans intrång i naturen är ju ett känt faktum.


Vintervackert...


Harens daglega och hans spår därifrån....

Seg snö!

Man kan inte låta bli att förundras över naturkrafterna. Dom små vackra snökristaller som singlar ner från vår himmel, kan forma sig hur vackert som helst. Märkligt är att skåda hur "seg" den verkar. Hur den kan bli hängande och motstå  jordens dragningskraft.
Pergolan utanför vårt köksfönster tyngs av snön på vintern och på sommaren klänger humlen på den. Undrar om inte snön väger tyngst. Men var sak har sin tid och trots klimatförändringarna så dröjer det än innan humlen sätter fart.
Tills dess så får vår ögon njuta av snöns vackra inramning av vårt hus.Naturlig rullgardin på vårt hus....

Bild lapsus...

Måste ha tryckt på någon knapp som jag inte skulle...
Bilden på Ratatosk går ju inte att förstora.
Ska härmed försöka fixa till det, så att det syns att det är en ekorre och inte en toppeluva eller nåt...


Ratatosk

Nu har vi en pigg krabat som ilar i vår trädgård. Det är en Ekorre som kanske heter som budbäraren i den gamla fornnordiska sagan om Världsträdet. Ja nu är jag där igen... Ratatosk sprang hela tiden upp och nerför stammen på Yggdrasil. med olika meddelanden. Det fanns inga mobiltelefoner på den tiden!
Ekorren i vår trädgård är ju festlig att skåda men inte vill man då ha den innomhus. Han lär stöka till något alldeles förfärligt och dessutom är det en rovtörstig jäkel. Jo, jo skenet bedrar som det så vackert heter.
Inte är vi lika snabba som Ratatosk men oj vad vi travar upp och ner för trappen för tillfället. Flugbindningshörnan ska flytta upp till skrivarlyan. Det blir många turer innan allt är på plats så nu får vi lite gratismotion.En Ratatosk på besök innan det ljusnat....

Halkiga skor och goda tofflor...

Nu har vädret ställt till det igen, denna vinter. Plussgraderna har förvandlat byavägen till en livsfarlig isgata. Men den inbyggda tjurskallen i oss tvingade på oss vandrardojorna och ut på  den dagliga promenaden. Efter en kilometer var vi visserligen svettiga men inte var det på grund av den hastighet som kropparna förflyttades, utan på grund av det spända läget. Skulle vi stå på benen eller näsan? Skulle lårbenshalsen klara dagens motion? Till slut gav vi upp och vände hem. Det får bli en cykeltur på vinden istället. Dötrist men man blir då svettig av ansträngning.
Till middag blev det kycklingsallad och nybakade Ciabatta. Det lär betyda toffla på italienska och det må jag då säga att det blev goda tofflor.Goda tofflor.....

Isig och kall....

Ja, nu är vår bäck isig och kall. LIka kall som Hvergelmer som är asken Yggdrasils första källa.
Där lär draken Niddhögg bo, fast jag har då inte sett någon. Men den lär ska gnaga hela tiden på Världsträdets rot. Nu kan man ju undra om det kommer att ske någon förändring i och med det pågående klimathotet?
Om det blir varmare i källan slutar Nidhögg att gnaga då?
Ja ingen vet, inte ens jag trots att jag bor så nära Kunskapens källa.....

image116

Hvergelmer eller som vi säger i Träsket...Nischälva........

En helg med blandat innehåll...

Den här helgen har vi fyllt med lite av varje. Fredagskvällen slappade vi bara efter den första "riktiga" veckan efter all julledighet.
På lördagsmorgonen unnade vi oss en långlunch innan vi åkte till Kåge. Malte för att vara behjälplig i badrumsrenoveringen tillsammans med Erik.
Jag var farmor och lektant hela dagen. Anna stod mest vid spisen. Våfflor till lunch och hembakad pizza till middag. Skönt att bara sätta sig vid dukat bord. Rena semestern att slippa tänka på vad som ska serveras.
Alla utom badrumsbyggarna tog en sparktur till min lillebror Lasse och Kerstin för att uppvakta deras son Robin som denna dag blev 14 år. Han invigde oss i ett livsfarligt projekt i alla fall i sin fasters ögon... Att åka skidor från taket, ner i en knixt, upp på en ramp och in i en gran! Ja har man inte ont så kan man då få...
Söndagen har vi tillbringat tillsammans med Henrik och teven. Mellan sportutsändningar och matlagning har vi även  transporterat och transpirerat kropparna med en timmes promenad i ett  vackert vinterväder.
Tittelitut så var helgen slut...Robin i "hemmabacken"

Knoparmoj

En burumknopare har varit på besök idag.
Före han fick bysa lanken så kolla jag noga så han inte hade keppat!
Ja visst är sotarspråket i det närmaste ofattbart för den oinvigde, men det var ju också meningen när sotarna la sig till med det här språket.
Själv minns jag väl inte så mycket från min pappas tid som sotare i Kågedalen. Men jag minns att mössan heter kurpis och han berättade att förr hade knåparna en silverslant insydd som knapp på den. Detta som sorts säkerhet. Om dom skulle bli rånade så skulle dom överleva med hjälp av den. Min pappa hade en gammal femöring som var ungefär lika stor.Han kände väl inte att rånrisken var särskilt överhängande i hans distrikt.
Sotarspråket var olika i olika landsändar och flera saker har flera olika namn.
Kvinna till exempel: usp,gaj skralla och hör och häpna......gammal kvinna = TJEJ !!!!
En kvinna från landet kallades Jeppeskralla och det är väl det man är eller kanske en jeppetjej?En gucklig bild på en knåpare....

Förpackningar...

Oftast retar jag mig på förpackningar. Tycker att det råder ett visst förpackningshysteri i den moderna världen.
Men häromdagen köpte vi en ny deodorant, inte på grund av dess utseende utan för att den tidigare tagit slut. Utbudet är ju helt enormt. Jag vandrade fram och tillbaka längst hyllan på Maxi och kunde inte bestämma mig. Till slut föll jag för tricket...två för tjugo spänn. Ja va tusan dom är snart slut, tänkte jag och Malte "blippade" in dom.
Väl hemma så upptäckte jag det smarta med dom. Korken var som en hylsa över hela deon och den går bara att ställa "upp och ner" eftersom botten är rund. Så smart, nu hålls ju kulan alltid blöt.
Förpackningarna blir väl mer och mer genomtänkta. Vi som har några år på nacken har ju varit med om att tandkrämstubarna även var förpackade i en liten låda. Fast samtidigt kunde vi köpa mjölk i lös vikt...
Mest retar jag mig dock på de hermetiskt inkapslade varor som man inte kan öppna utan redskap. Eller på kexpaket med en obrukbar "dragremsa"...Är det någon som får dom att fungera? För mig går dom då bara av....
Men förpackningen runt surströmmingarna är riktigt bra, kan inte tänka mig nåt alternativ där!Godkända förpackningar!

Trädgårdsråd i norr

Många har i dag jobbat sin första arbetsdag efter en längre ledighet, så då passar det väl bra att presentera ännu ett företag som finns här i byn.
Trädgårdsråd i norr ägs och drivs av Maria Sandström.
Denna driftiga kvinna är hortonom, ekonom, svampkonsulent och inte minst trebarnsmamma.
Dessutom är hon författare, vilket jag inte kan låta bli att avundas henne. Marias bok "Trädgård i kallt klimat" utkom 2003 och är tyvär slutsåld. Så alla ni som är lyckliga ägare till ett ex. ska vara rädda om den.
Marias senaste projekt är Returboden. En smart produkt för vår sophantering.
Ja mycket finns att skriva om Maria och hennes företag men jag föreslår att ni går in på hennes hemsida och läser mer.
www.tradgardsrad.se
Det här är tredje företagspresentationen och det kommer mera.....Vi har en signerad bok.......men ingen Returbod...

Omstrukturering på vinden!

Ofta presenteras det nyheter med ett nytt år. Vi är inte sämre vi!
Det vankas förändringar på övervåningen. Hallen som nu tjänar som skrivarlya ska snart utöka sin verksamhet med ett flugbinderi.
Därför finns det en bäddsoffa till salu. I princip aldrig använd.

image110

Rätt soffa men på fel plats....

Sömntjuvar...

Ja det låter kanske konstigt men nu är vi absolut säkra.
Dessa söta små varelser har en dold sida.
Dom minimerar sin sovtid när dom är i Träsket.
Hur vi än leker och tröttar ut dom små raringarna så klarar dom av att själa från våran sömndepå!
Dessutom är dom i maskopi med varandra. Om den ena sover hyfsat på natten så tar den andra vid.
Så nu har vi helt enkelt insett att dom goda vanor som dessa sötnosar har hemma det gäller inte hos oss.
Men vad tusan gör det, vi vill inte vara utan dom för allt smör i Småland.
Fast visst behöver vi vila upp oss mellan varven.Sötnosar med dolda anlag!

Ved och fasa..

Åter har vår gårdsplan fyllts med ved.
Vi har valt ved som vår värmekälla. Det är dessutom dubbelverkande, man håller sig varm både när man jobbar med veden och när man eldar med densamma.
Visserligen så får vi vara väldigt försiktiga när vi "stökar" på. Våra kroppar är inte lämpade för sysslan men vi tycker det går bra om man tar det i lämpliga doser och hjälps åt.
Hur som helst så är det trevligt att elda. Kan det vara en lite pyroman inneboende i oss.....?
Det är nästan ett vårtecken när veden anlänt.
Snart surrar det av kapar lite varstans i Vår Världs Del !Prima björkved klar för kapning.

2008...

Ja då ska man lära om sig igen. Tänka på ett nytt tal. Tänka 08 hela året!
För övrigt så känns det skönt att helgerna snart är slut. Och att maten snart är uppäten. Jag gläds med fria ytor i kylskåpet.
Dom ytorna ska sedan fyllas med lite nyttigare kost. Inte blir det att köpa hem en halvliter grädde på ett tag. Funderar på en lätt vattendiet.....
Dessutom har vi  hört att det är inne att bada ute. Och att det lär vara nyttigt att vinterbada. Kanske ska vi prova..?
Nyårslöften har vi inte avlagt iår, det är ju inte särskilt troligt att vi ska lyckas två år i rad. Ifjol slutade vi med snuset och det har gått finemang. Att önska att vi får vara friska det kommande året är ju en utopi, men vi kan ju alltid hoppas.
Man ska vara glad åt det lilla men tänka stort!
Så härmed bestämmer vi väl att 2008 ska bli ett toppenår!Träsk Spa 2008

RSS 2.0