Vattnet blev till sand....

Årets vårflod har förvandlat vissa sträckor utefter älven till rena sandstränder. Måste säga att det ser märkligt ut med blåbärsris som sticker upp i sanden.  Och att stora träd står som nerstuckna i sandmassorna. Men icket en vajand palm så långt ögat når....men det kanske kommer. Måhända börjar det med sanden?
Man får faktiskt en overklig känsla när man går på en skogsstig och trampar i sand...Undrar om värmeböljan kommer i helgen ... då ska jag minsann börja spana efter små palmplantor....

Visst ser det märkligt ut...?

Mera konstigheter, en jäsande massa på en stubbe.
Kan det var en svamp?

Salmon trutta trutta....

Ja så är då sommar fisket igång och Malte har fått en aning snabbare blodomlopp.
I söndags fick han sommarens första öring och idag fick han ännu en av dessa vackra fiskar.
Jag fick också fisk....en dödslängtande harr som svalt flugan, så tyvärr kunde jag inte släppa tillbaka den med livet i behåll.


En 72 centimeter öring....Vikten okänd!

Dagens firre var 53 centimeter och vägde 1.6 kilogram!

Med flaggan i topp...

Äntligen kom då våra husvärdar resande ner från Harstad. För att hissa norska flaggan och fixa runt ägorna så att sommaren kan sätta fart. Vädret och humöret var också på topp. En kortverson av  Trädgårds-golf-banan sattes ut och spelades...min blygsamhet hindrar mig från att berätta vem som vann!
Strömming halstrades och avnjöts i bivacken. Årets första måltid på detta vackra ställe...men garanterat inte den sista.
Ja  mer har ju hänt denna helg men allt ska ni väl inte veta...??? ...än i alla fall!

Flaggor i topp....

Koncentrerat matintag...

...vinnaren tog den suddiga bilden
av dom glada golfarna!

Lappsus....

Ett fel har blivit begånget och där må jag ta på mig skulden..... Jag trodde att byanämnden höll materialet till lunchen och att NIK skötte tillagningen.
Har nu fått veta att NIK stod för hela kalaset... TACK!
Gott var det och uppskattat också.

En typ av skogsarbete...

Igår var vi en repa till Stugan och passade på att gå "Långa Lunken" en skogspromenad på ca fyra kilometer. På grund av den häftiga vårfloden hade det skett vissa förändringar efter stigen. På vissa ställen var den helt täckt av sand och det såg lite märkligt ut med dom stora barrträden som stod i sand...
En Dryocopus martius (Spillkråka) hade bearbetat ett träd. Det latinska namnet betyder: Den som arbetar träget med träd. Den definitionen stämmer på alla bröderna Segerstedt tycker då jag....
Samtidigt som vi vandrade letade vi efter murklor, men gissa var vi hittade ett par exemplar? Jo precis nedanför stugan... Snacka om att gå över ån efter vatten...

Naturens egen "hacker"

Giftig godsak...

Byastädning och barnarbete

Igår på Norges nationaldag minsann, den sjuttonde maj, så var det så dax att gå man ur huse och snygga till lite här och var i byn. Det är väl inte alltid det man önskar att pyssla med en lördag men ett bra sätt att få alla små och stora projekt utförda i byn. Det ska krattas på allmänningarna, skuras i bagarstuga Loge/ Musem och den gamla skolan. I år skulle även gärdsgården riktas och så ska ju "bull-banan" rensas från ogräs... det är kanske ett tecken på att den inte används nog mycket....Under dagen så bjuder byanämnden på årets godaste hamburgare. Premiärstekning  på jättemurikkan fick mer än godkänt. Senare på kvällen är det surströmmings party....
I dag kom barna och arbetade med vedhögen....Hoppas att det är lovligt i och med att dom båda är myndiga! Tacksamma är vi att dom hjälp oss med detta även i år, tydligen vill dom inte att vi ska frysa nästa vinter heller...

Byastädning och byafix....


Barnbarbete av våra två söner...

Fiskepremiär

Årets fiskepremiär blev i Alterälven. En trevlig skogsälv som ligger i Norrbotten
Alterälven bjuder under Maj månad på ett av Sveriges bästa Idfiske. Speciellt om man är flugfiskare.
Årets väder gav väl lite mer att önska men det blev i alla fall en mycket trevlig fiskedag. Alltid skönt att blöta linan efter en lång vintertorka.
Nu börjar det....

Vädret skiter man i när det är PREMIÄR.....

Efterlängtat spöböj...

Dan visar ett fint ex av Leucisus Idus...

Energikälla....


Ved är väl den optimala energikällan....? Hur många gånger blir man varm av en vedpinne egentligen?
Det är bara så synd att man inte har den rätta kroppen för att hanskas med ved. För det är en trevlig sysselsättning enligt min mening...ja jag vet att inte allla tycker lika i den här frågan och att det är omodernt. Nu ska det borras och läggas slang och framförallt ska man ha "en vit låda" på väggen. Fast än väljer vi ved.
Enda smolket är att vi måste ta hjälp av barnen när orken tryter. Men om vi bara polimajsar på i vår egen takt och låter det hela ta sin tid så ska nog nästa års ved också komma under tak... så småningom...och trevligt är det...och gott luktar det.... så det så!


Henrik hjälper till...

Vattenmassor och ugglor i mossen....

Vattnet forsar fram i Byskeälven och bråttom har det. Det är både mäktigt och skrämmande. Naturens krafter är verkligen starka.
Undrar om det kalla vädret kommer att dämpa upp vårfloden eller om det ska komma ännu mera vatten?
Vi får hålla ett vakande öga på det hela.
Från det ena till det andra som man brukar säga... häromdagen tog vi en tur i närområdet hemma i Träsket för att spana in fågellivet. Alla dom vanliga vårfåglarna är nu på plats och håller vårkonsert dygnet runt. Roligt var att vi fick se en jorduggla som flög över oss. Hoppas att det inte var en engångshändelse.

Fågelskådning pågår...


Kärringkrut med majsnö....


Hög vattennivå vid gapsjulet....

Vårmässan

Ett trevligt inhopp i den gamla världen. Har följt med Maria på Vårmässan. Hon visar sin fantastiskt fina Returbod. Gensvaret är stort och framförallt kvinnor vill att soptunnorna ska gömmas i ett fint litet hus. Männen är lite mer intresserade av tekniska detaljer typ stänganordning och storlek mm.
Det skulle verkligen vara trevligt om man fick se dessa snygga, lokalproducerade Returbodar vid alla fastigheter istället för dom fula soptunnorna.....
Att stå på mässor är som sagt trevligt men ack så kroppskrävande. Det räcker gott att bara vara sällskap ett par timmar. Många kära återseenden har det blivit och jag slås av tanken att nästan inget har ändrats sen vi stod och sålde vår keramik....många som var mässbesökare då är det än idag. Livet rullar på i samma spår men med en och annan ny chaufför....

Maria visar sin Returbod
på Vårmässan

Vattenflöde...

Vi har varit en tur och kollat läget i stugan.
Vattenläget är högt. Minns inte när det var en sådan vårflod senast. Det är mäktigt att skåda vattnets vilda framfart. I alla fall när man står säker på land. Vatten ska forsa fram i våra älvar. Vilt och oreglerat!
Vatten ska INTE läka under diskbänkar....
Bävern hade börjat sin avverkning och grästunnlarna visade var råttorna haft sitt vinterviste.Tur att dom hållit sig utomhus denna gång.
Nu väntar vi bara på en snöfri väg så vi kan ta oss fram till huset.
Snart.....


Hoppas att bron inte flyter iväg....


Storsten  har nästan drunknat...


Bäverbäcken går full....


Rabarberkraft....

Hemsida....

Fem kvällar under våren har jag försökt lära mig hur man skapar en hemsida.
Inte helt lätt att lära gamla tikar att sitta vackert....
Pascal har med en ängels tålamod gjort sitt bästa. Nu gäller det att öva på egen hand och eventuellt gå en till kurs när höstmörkret åter sänker sig över nejden.Undervisning och fika.......

Sköna maj välkommen...eller?

Solen värmde gott och snön levde en tinande tillvaro.... Tussilagon lyste gul i diket och Nichälva gick stor. Fåglarna kvittrade i högan sky och Enkelbeckasinen spelade oss ett spratt. Flög och bräkte utan att vi fick syn på den. Namnet "Himla-get" är verkligen passande för den låter nästan som ett får eller en get.
Katten Otte tog en välförtjänt vila i råttjakten.
Ja det var gårdagen det....
Idag har det inte varit lika lustifikativt minsann.  Den stickande lukt som härjat i köket fick så sin förklaring. En liten liten pickeli droppe har letat sig ut genom ett kopparrör tillhörande diskmaskinen och blött ner spånplatta och även bildat en mögel odling.... Usch och fy!
 Så idag har vi  rivit och sanerat, handlat nya koppel och slangar, skruvat och grejat. Ja vi har gjort precis det som våra kroppar hatar. Men måste man så måste man!
Men en sak säger jag med bestämdhet, vi vill inte ärva våra f.d. grannars vattenskador....
I natt ska vi låta vattnet vara frånkopplat och hålla tummarna så att vår lagning håller...Nichälva....                  Stora fågelägg...       Solkatt.....En ynka droppe vatten.......

RSS 2.0