Premiär....

Idag skriver vi första advent !
Trots att det kommit rikligt med snö så har jag inte riktigt den vanliga julstämningen, men den kommer väl.
Vår skoterägande son kom med sin familj för att köra en premiärtur. Nu är i alla fall vintern kommen på riktigt. Vi har plockat fram skidorna som väntar på att tjäras, därefter ska vi göra premiär.....en tystare och mera långsam framfart i vår natur....

Kodryck....

Igår laddade vi en egentillverkad ko och åkte på fest!
Man har ju fått sig itutad (?) sedan barnsben att kossorna levererar idel nyttigheter....så det har vi tagit fasta på.
Innehållet hade strykande åtgång och ganska snart säckade kossan ihop.... men inte vi!
Det blev sällskapsspel till I.30... och det är på tok för sent för oss.
Idag känner vi oss ungefär som den kollapsade kossan.....lite småhängiga....trötta.... Tack och lov så blev det inget med idisslandet...alltså vi har inte återanvänt födan!
hä ska bli skönt att lägga sig.....i det egna båset....

Fulladdad kossa...
Ni kan väl ana den lilla "piggen" under juvret.....

O(be)sprutad sylt...

Man tror ju knappt att det är sant!
Nålar och sprutor i lingonsylten på ett boende, i Gislaved var det visst. Inte utan att man blir glad över sina egenhändigt plockade lingon från ett obesprutat område nära den vackra Byskeälven.
Lite märkligt är det också att jag skulle koka sylt, samma dag som den här nyheten gick att läsa på nätet.

Det enda som är farligt här är sockret....

Av sonahustrun fick jag lära mig att vända burkarna upp och ner....

Hallsoffan...

För precis ett år sedan levererade jag en bild på mina hemstickade tomtedockor som radat upp sig på soffan. Jag hade tillika varit till Staan denna dag för ett år sedan... ja inte är det mycket som ändras, tänker ni nu! Men tji på er. För vi har bättringsmålat soffan och satt på ett nytt tyg och det var bara småtomtarna som ville posera idag...och så har vi hängt upp en tavla som Henrik har målat.
Livet ändras hela tiden om man inte har så stora pretantioner. Dock förändras inte min avsky att handla, fy vad det är trist att släpa hem allt som man förbrukar. Måste grubbla fram ett sätt att minimalisera mera....


Små nissarna är på plats....

Kokkolokko....

Ja så kännar jag mig efter en hel dag vid datorn!
Har jobbat och slitit med byns hemsida utan att klara av det jag skulle, av egen kraft.
Jag kämpade envist innan jag mailade efter support. Marias uttalande om att det krävs ett visst motstånd för att utvecklas, lyste i neonskrift över mitt skrivbord.... Till slut gav  jag dock upp och därmed har jag inte utvecklats ett smack idag....men det brinner en eld i högeraxel, så nåt har jag ju fått!
Sänder tacksamma tankar till Pascal på ABF som fixade det hela till slut.
Nu återstår "bara" att få in ett nyare Front Page program i datorn, så att jag kan jobba med sidan i fortsättningen. Så håll nu alla tummar för att det ska lyckas imorgon.... Till dess att det blir gjort så får alla som vill glutta in på Norrlångträsks hemsida, ge sig till tåls.

Klart till slut.....å jag är slut...helt klart!

Bakluckan lossnade....

Ja det är sant!
I alla fall om man leker med ord......
När jag öppnade ungsluckan för att stoppa in dom fyra välgödda nyttolimporna så lossnade luckan till nedre ugnen... tur att det är "dubbla" luckor. Gissa om jag fick långa hakan, man kan säga att jag tappade både luckan och hakan, samtidigt!
Nu blev limporna bra i alla fall fast strålningsvärmen från ugnen var mer än vanligt.
Att luckan lossnade beror antagligen på att spisen genomgått en större rengöring varvid luckorna togs loss så att jag kom åt att putsa alla glasen.... vi tyckte att det var knepigt att få det hela på plats efteråt...och bevisligen blev det nåt galet.
Kontentan av detta är att man aldrig får slappna av oavsett vad man tar sig för och vara försiktig med städning!
Man får vara  glad att det inte var bakluckan till bilen.....men å andra sidan vad skulle limporna dit å göra???
Nu spårar jag ut mer och mer så det ar dax att sluta.

Limporna klara och luckan nästan på plats.....

Insnöade än en gång...

Så kom då snön tillsammans med riktigt kraftiga vindar. Då blir det som det brukar, all snö packas i hårda drivor främför våra dörrar, men mitt ute på gårdsplanen ser man gruset.... Med stor möda fick vi upp ytterdörren så att vi kunde ta in tidning och så att Malte tog sig till jobbet.  Själv valde jag att vistas inomhus, pyssla med ditten och datten, samtidigt som jag höll fyr i spisen.
På aftonen kom Stefan med sin traktor och flyttade på snön. Tack och lov för vårt avtal....

Vackert men felplacerat...

Ingen kom på besök idag....

Pizzeri pizzera...

...Guuu va vi är bra!
Idag har min mycket goda vän Ulla-Britt och jag vistats i bagarstugan. Först   ( å då menar jag först...U-B gick till bagarstugan kl.4.15 för att tända fyr i ugnen...) bakade vi bråttombröd och sedan mjukkaka därefter började det roliga: Vi bakade pizzor... jätteroligt var det och jättegott blev det. Vi beslöt genast att det skulle vi göra fler gånger....fast just nu är våra ryggar AV och vi är helt kaiko i våra kroppar...hä kåm å bli en tidikväll dere Segerstedts.....


Goda pizzor ....

alltså det ska vara eld... då blir det bäst!

Gluggen...

Tänk det trodde jag väl aldrig att vi skulle göra klart "gluggen" mellan tvättstugan och torkrummet... jag menar resten av tvättstugan renoverades  2001, inte 2002 som jag tidigre skrivit på bloggen. Man upptäcker än en gång att tiden går.... Men nu får den delen av huset ses som klar....fast nog skulle vi behöva byta bänkskiva och lägga ett nytt golv, men varför hasta??????

Gluggen är klar.....och nya Flöjtlampan lyser vackert!

Distansgrattis....m.m....

Idag grattar vi vår förstfödde på distans. Han fick middag och uppvaktning i lördags så idag blev det bara via telefon. Kommer aldrig att vänja mig vid att våra pojkar numera är vuxna män....
Mitt på dagen åkte vi till stugan för en koll och för att hämta lite material till dom fågelholkar som ska tillverkas under vintern.
Bävern har varit nog så flitig enligt mej, men värre tilltag har några tvåbenta individer gjort.
Hur i h-vete kan man dra näver från levande björkar när det finns en iordningsställd eldplats med ved. Bara att använda! Måste man använda sig av nåt att tända med så kan man väl göra sig omaket att gå en bit in i skogen för att leta nåt torrt.
Rackarns marodörer.....å då menar jag människan i första han och bävern i andra....

Spår efter bäver.....


Spår efter en mycket lat och okunnig männisch....

Gossen 081112

Nu har vi beskådat och beundrat det yngsta underverket i släkten.
Så liten och gosig så man knappt tror att det är sant. En ljuvlig liten skapelse som det ska bli kul att följa på livets stig
.

Trygg i sin egen värld....

Storebror Hugo gosar gärna....

Och lillebror letar efter nåt ätbart.....
..eller viskar han en hemlis????

Ljusglimtar i mörkret...

Idag har det varit en sån där dag när ljuset inte riktigt trängt fram. Kanske var det därför vi sov länge, för det kan då inte bero på att vi var uppe sent, för det var vi inte!
Vi hade bestämt redan förra veckan att vi skulle färdigställa i tvättstugan, byta ut lite provisoriska lösningar innan dom blev permanenta. Vet inte var tidsgränsen går, men antagligen var det hela i riskzonen. Vi renoverade tvättstugan 2002.....????
Men nu är vi alltså på G...Vi har satt upp hyllor och lister. Imorgon ska vi inhandla färg och då är det tur att syster yster jobbar på färgaffärn, för som vanligt har man ju iget hum om vad färgen hette och ingen burk har man kvar. Men Gun brukar klara våra problem. Jag ska tipsa våra ungar (som också är i renoveringsprojekt på olika sätt) att föra en dagbok över all arbetet som görs i hemmet, för det kommer en tid när man inte längre minns så bra!
Mitt på dagen tog jag en pause ( hade satt Malte i arbete under tiden...)och åkte till Kåge, bl.a för att tända ett ljus på föräldragraven. Anton ville följa, och det säger jag då att så länge har jag aldrig varit på kyrkogården. Han ville läsa på stenarna, helst ville han tända ljus på alla gravar och så skulle vi gå på alla gångar. Kallt blev det och mörkret smög sig på innan vi lämnade skogskyrkogården i Kåge.
Många lyktor lyste och det var vackert.....


Ljusglimten Anton kollar så att ljuset brinner på farmors föräldrars grav.

Designsläpp....

Ja inte är det mycket man fattar nuförtiden!
Frågan är om man någonsin hängt med?
Designsläpp på H&M är visst nåt väldigt populärt fast jag kan då inte begripa varför!
Vi tog ut vår nyvaxade Opel på långstyrning(enligt våra mått...) igår. En resa till Luleå och ett par timmar på Biltema. Vi hade en lång lista på allt som vi tänkte handla men som vanligt strök vi allt eftersom.... Vi är absolut de mest värdelösa som finns på att shoppa.....så att köa för att komma över en design vara är ju helt otänkbart.
Det var skönt att komma hem och inta en vitamdrink... att handla tar på krafterna.
En glad släkt nyhet är att Segersteds klanen har utökats med ett gossebarn. Grattis till Hugo som har blivit storebror!

Bara skalen kvar.....

Ett års bloggande!

Grattis till oss själva! Ett helt år har vi nu bloggat om ditten och datten om stort och om smått från vår del av världen!
När jag bläddrar tillbaka så är det kanske inte så mycket som hänt i andras ögon men för oss räcker det.
Malte firade dagen med att fira ner sotar viskan och göra en storstädning i pannan. Själv så har jag bakat lite för att ta med till Staan och bjuda Pascal och övriga kursdeltagare imorgon kväll. Då ska Maria och jag försöka förkovra oss lite angående Norrlångträsks hemsida. Om vi lyckas så kommer det väl att visa sig någonstans, och så småningom.

En irriterande information har nått mig. Det är visst ett stort och aggresivt virus på gång.  Hoppas att vi klarar oss så att vi kan fortsätta med bloggandet. Jag blir så vansinnigt arg på idioterna som sysslar med att sabotera!!!!

Här firas det.....

Far-farfars-dag...

Idag har vi firat och lekt och tjollrat på i största allmänhet.
Vädret inbjöd ju inte till några större utsvävningar men vi tog i alla fall en promenad i glagga och regn/dis till Byagården för att spela lite spel.
Våra söner ringde och skickade hälsningar till sin pappa medan vi firade farfar och det kändes inte helt fel .....han är ju i alla fall upphovet...

Gräddvispare är igång...

Jordgubbssylten på....

Kerstin a la Maja gräddnos...

Uteserveringen....

Nu är också uteserverigen klar att använda för dom små flygande vännerna. Vår gode granne Sture har skänkt barrväxterna. Raggarslangen är på plats och talgbollarna hänger och slänger.
Dom första gästerna har redan varit på besök, till vår stora glädje.
Det är verkligen trevligt att sitta vid köksbordet och se på alla småfåglar, så nära. Inte tänker man då på att säckarna med fågelfrö både är tunga att släpa hem och dyra att köpa. Man ska i alla fall kolla var det är billigast att inhandla. Vi gjorde inte det och åkte på att betala ca. 140 kronor mer för vår säck än den gode grannen ovan. Tur att han skänkte barren.....

Fågelrestaurangen har öppnat!

Ja så är vi då igång med att mata dessa hungriga pippifåglar som letar sig till vår del av världen. Första säcken med fågelfrö är inhandlad nu fattas det bara att släpa hem tre säckar till under vintern. Om dom nu äter lika mycket som ifjol förståss.
Kan man säga att fåglarna är stamgäster...???Den stora trattisdagen.....

Som jag har gnällt och beklagat mig. Inga trattisar i svampkorgen. Vi haver travat och travat i våra skogar men inte förrän för ett par veckor sedan började vi hitta lite Trattkantareller. Och vi gladde oss.... Men så idag ramlade vi över ett helt berg av trattisar. Överallt växte dom små gynnarna och både Malte och jag drabbades av samlarmani. Den uråldriga samlargenen infann sig minsann. Trevligt var det dessutom att Henrik gjorde oss sällskap i skogen.
Måste dock tillstå att det inte var lika roligt att rensa efter tre timmar... Nu är alla ollor fyllda och hela huset lukta svamp eller gamla strumpor.... Men svampsoppan blev god!

Den andra november blev detta vår svampskörd....


Alla lediga ytor fylldes med tinande svamp...

RSS 2.0