Uti skogen ska vi gå....

En skön helg är till ända.
Ännu en gång har vi haft nöjet att umgås med goda vänner.
Plockat svamp och lagat god mat och avnjutit densamma. Spelat ett parti golf i den sena timmen, ja det hann bli rejält mörkt innan vi var klara!
Svamparna som lät sig plockas denna gång var Rimskivling och Tegelkremla. Karl Johan lyste med sin frånvaro och även Trattkantarellerna. Men strunt i det vi fick en skön promenad i en vacker skog och det är inte fy skam.Matfesten i Skellefteå....

För första gången har vi nu besökt den kritikerrosade matfesten som hålls på Nordanå i Skellefteå varje år. Det var trevligt  att mingla omkring på det vackra kulturområdet. Verkligen vackert ställe!
Om jag ska snacka om maten så kommer jag säkert att anses som väldigt gnällig och tråkig men jag kan inte låta bli.
varför ska det blandas Chili i nästan allt? Ostar, svampar och marmelader. Vi blev sugna på att smaka en svampsoppa som bestod av Trattkantarell, murklor och CHILI....gissa vad den smakade starkast av? ja inte var det svampen! Synd tycker då jag som anser att vi har bra smaker som kan få ta sin plats. Därmed inte sagt att vi inte ska välkomna smaker från andra kulturer, det ska vi, men inte i allt.
Vi köpte i alla fall lite grönsaker.....som jag hoppas smakar det dom utger sig för att vara. Kålrabbi, broccoli och rödbetor.Chilifritt.....

Ljugarbänkar.....

I samband med att jag börjat acklimatisera mig allt mer till min civilisation så har skrivarlusten åter tagit fart.
Lite märkligt kan man tycka eftersom sommarvistelsen nära naturen borde inspirera mera än den grå vardagen! Men kanske är det så att vardagslivet blir mindre grått med lite fantasi....???
Hur som hels så fungerar mina morgonpromenader på det vanliga sättet, tankarna sätter fart och nya texter formar sig i min skalle.
I stugan har det byggts två fina ljugarbänkar, där det har avhandlats diverse sanningar. kanske är det därför det inte blivit någon text om dom samtalen ännu. För lite ljug helt enkelt...En riktigt lång Ljugarbäk som skapt för långa avhandlingar....


...och en kortare för lite småljug.....

Mat & Kultur....

Helgen har varit fylld av god mat och kultur i vacker natur!
Vi har nämnligen vistats i vackra Arjeplog med matglada vänner.
Vi kvinnor tog oss en tur in till samhället för att insupa lite av det lokala kulturutbudet....och lite shopping!
silvermuseet bjöd på mycket intressant information om det hårda livet som folket hade här uppe. En gång för länge länge sedan var jag på en klassresa hit men nu är det utbyggt, modernt och gammalt i en smakfull blandning.
Karlarna slet hårt med fisket med rätt uselt resultat, en endaste öring!
Tur att vi hade med annan mat....i riklig mängd!


Vacker men ensam.....


Vi började med en hejdundrande kräftskiva.


Kultur i Arjeplog....


En liten kvällsvickning bestående av nyplockad Rimskivling och Tegelkrämla med mera...På hemvägen svängde vi in till Missenträsk för jag ville se Sara Lidmans hemgård. Men inte hittade vi den, inte en endaste liten hänvisningsskylt!!!! Det var snöpligt, nu när jag skulle vara så kulturell.

Sommarens sista ros.....

Igår plockade jag in dom sista rosorna från rabatten.
Inte bara för att känna doften och njuta av det vackra utan även för att rädda dom små stackarna från att förfrysa sig.
Såg faktiskt  0,9 grader vid tvåtiden inatt, visserligen inget minustecken framför men nu är det allt bra nära.
Eftersom jag är en vän av hösten så klagar jag inte men om det börjar frysa redan nu kanske jag blir lite sur. Jag vill ha en lång och fin höst.
Många fina dagar med att plocka bär och svamp. Eller bara traska i skogen och andas sval och behaglig luft....Morgonpromenaden....

Nu trampar jag åter på byavägarna.
Efter att jag förlagt mina promenader i Selet under hela sommaren så har jag nu återupptagit mina vandringar hemma i byn. Det känns helt okey faktiskt. Hösten är min favoritårstid och att ta en skön morgonpromenad på en av byns skogsvägar känns riktigt bra. ( om man bortser från den envis hälsporren...)
Häromdagen fick jag syn på dessa tranor som samlats på en lägda innan Borgen. Länge stod jag och beskådade deras graciösa gång. Hann ta några bilder innan dom upptäckte mig och såg mig som ett hot och tog till flykten.Jag hoppas att ni kan se dom...Det blev inte någon bra bild eftersom avståndet och fotografen var ett hinder....
Men ni får väl anstränga blicken lite!

Rubus idaeus....

Stora smarriga hallon!
Så goda!
Och nästan ingen mask i dom!
Kan inte vara bättre!


Trevligt besök....

I lördags fick vi trevlit besök i Stugan.
Lill-gossen Mattias har vuxit upp och har numera två egna små gossar, tänka sig vad tiden går.
Jag tycker att det är alldeles nyligen som jag var extra-dag-mamma åt honom och han åt stekta strömmingsflundror och drack O´boy.... Inlagd sill var också en favorit att fika efter skolan!
Takterna sitter i för nu hade han med sig en rökt Regnbåge som kvällsfika. Äldste sonen Hugo åt med god aptit så han brås nog på sin pappa.En stolt och glad pappa med sina fina gossar....
Synd bara att jag inte lyckades fånga hustru/mamman Linda på bild.
Men nästa gång ska jag fota bara henne!

Blåbär.....

Det såg länge ut som om vi skulle gå bet i år!
Runt stugan finns det inte ett endaste blåbär i år. Under alla år som vi haft vårt sommarviste i Selet har vi plockat alla blåbär och lingon som vi behövt under året, men alltså icke denna sommar. Vi vandrar ju en hel del i skog och mark men blåbären lyste med sin frånvaro. Vi antar att blåbärsblommorna har frusit bort.
Vad göra?  Jo det blev till att köra en bit bort, fick lov att svika mitt motto: Inte bilen under milen.....suck!
Och visst hittade vi bär en bit bort och på en höjd. Vackra, stora, söta och goda blåbär.
I två dagar plågade vi våra ryggar och lyckades skrapa ihop ett lämpligt antal liter. Fast nog kan det hända att jag ska bege mig på ännu en tur.
Man ska ju äta mycket blåbär säjs det!
Och Kråkbär lär visst också vara nyttigt till tusen.
Har någon någon erfarenhet av Kråkbär? Gör man sylt av dom eller ska man äta dom som dom är? Vet inte om jag tycker dom smakar så gott...fast är dom nyttiga så kanske man kan gapa och svälja....Blåbär är i alla fall jättegott!Sensommarbilder.....

Nu känns det som om sommaren håller på att byta skepnad.
Våra norska vänner har åkt hem till sin vardag igen och det blev plötsligt tomt på backen. Innan dom åkte hade vi en tre-rätters och smorde kråset ordentligt. Det har vi även gjort både på Långnäsudden och i Gobdejaur.
Guuu va mycket gott det finns att stoppa i sig.....

Mellan förrätt och varmrätt blev det uteaktiviteter och  en klem....

Kerstin och Karin bar matchande kläder på Långnäsudden.....

Gobdejaur bjöd på en kraftig regnskur, tur att vi satt under tak....

Årets bild på Gobdeparet....

Svampar och "tanter".....

Nu växer svamparna så att det knakar. Vi har några säkra svampställen som vi vittjar varannan dag. Fina Karl Johan , Tegelsopp och Rimskivling, det är bara att fylla korgen. lite gula kantareller har vi också hittat.
Förutom vistelse i skog och mark så har jag också gjort en avstickare till Staan för att sammanstråla med två av mina barndomskamrater. Det blev ett kärt återsende. Fikat var uselt men vädret och sällskapet toppen.....


Musiga svampar....

Pantertanter med torftigt fika.....

Björksopp och strandlek....

När vi har besök av två små gullungar från Kåge så gäller det att hålla igång!
igår plockade vi svamp ( Björksoppar) på Drängsmarksheden. Anton var helt suverän på att få syn på alla svampar.
Idag blev det en tur till Hundtjärn för att leka och plaska. det blev ett digert strandbygge som roade både gammal och ung.


Ödlor....

I år har vi två ( Som vet om....) ödlor som bor runt vårat  "klubbhus", Tack och lov så lyser mössen med sin frånvaro, men jag minns än med fasa hur många dom var till antalet förra sommaren, huvaligen!
Ödlorna är ju inte alls lika äckliga men lika full skriker jag till när dom passerar i mitt synfält.


En liten snabb gynnare som lät sig fotograferas, kanske var han/hon paralyserad av att ha en stor skräcködla bakom kameran.....Ja kanske rent av skräckslagen!

RSS 2.0