Ett av byns företag...

Har lovat att berätta lite om företagen här i byn och först ut blir byns Cowboy, Marcus!
En ung man som tagit ett stort och modigt steg och blivit mjölkbonde. Faktiskt är han tredje generationen som driver jordbruk på samma gård. Hans morfar och mormor hade sju kor och givetvis en helt annan hantering i sin ladugård. I mitten av åttiotalet började Marcus föräldrar sin tid som bönder och nu har alltså Marcus tagit steget.
Dagens ladugård är utrustad med robot och automatik både här och där. Det finns ett sextiotal kossor och ett antal ungdjur på tillväxt Man kan väl säga att detta är byns största företag....i alla fal om man ser till "anställda", eller ska man kalla dom producenter?
Höbalarna, som i år är hur många som helst, lastas på ett transportband så korna har ständigt tillgång till mat. På en dataskärm kan Marcus avläsa om, när och hur mycket varje ko mjölkar. Larm är kopplat till telefonen om något är på tok i ladugården. Med så mycket teknisk utrustning är det ju massor som kan krångla och jag är då förundrad över att något fungerar över huvud taget......Strömavbrott är inte poppis!
Mjölkhanteringen är ett kapitel för sig. En robot sköter allt, helt anpassat för varje individ. Djuren går frivilligt in för att bli mjölkade och belönas med sin dos av kraftfoder. Går dom för ofta så får dom nobben.
Roboten känner också av om mjölken inte är perfekt av någon anledning,och kasserar den innan den kommer in i stora mjölktanken. På så sätt vet Marcus att han levererar bra mjölk till Norrmejerier.
Marcus är idag ensam mjölkbode i byn. Tillsammans med sina föräldrar för han traditionen vidare på ett modernt sätt.




Mamma mu..?         Byns yngsta innevånare

Kommentarer
Postat av: Peter Eklund

När Carro var liten skulle vi alltid lyssna på bandet med Mamma Mu och Kråkan...Jag tyckte själv att det var lysande bra...
Kor är fina djur...ha det så gött

2007-12-03 @ 19:17:45
URL: http://blogg.aftonbladet.se/477

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0