Datumbyte!

Man undrar ju om det är rätt att önska Gott Nytt År just idag?
Det här med datering har ju liksom fått en ny innebörd den sista tiden.
Skämt åsido (...Vadå skämt..??) så vill vi önska alla våra läsare ett riktigt bra slut på det gamla året och en ännu bättre början på det kommande året.
Att blicka tillbaka är ju både nödvändigt och trevligt ibland men viktigast är i alla fall att vi har framtidstro. Det känns faktiskt som om byn har det nu i alla fall. Kommer ni ihåg vår slogan för några år sedan( ganska många tror jag...)
Norrlångträsk, en by på frammarsch. Kanske dags att trycka fram lite klistermärken igen?
image105

Bevarad lada från 1827



Om den inte är ommärkt förståss....

Frigång!

Hur underbart är det inte att känna sig så lätt att man kan promenera på snön? Att kroppsvikten fortfarande är konstant, eller lite mer än det, och ändå kunna gå på skaren är så trevligt. Det finns inga begränsningar alls. Dessutom är vägarna åter täckta med is och helt enkelt livsfarliga att beträda. Man riktigt känner hur lårbenshalsen darrar för varje steg.
Att gå på skaren kan ju också vara lite spännande. Men bär det så bär det!
Jag tog en promenad ner till träsket och den uppskottade hockeyplanen, här snackar vi "liten rink". Ingen match pågick så jag travade vidare, fri såsom fågeln.
Väl hemma igen så fick jag syn på våra keramikfigurer som sitter på staketet. Där har dom suttit och vaktat vår tomt i flara år nu. Jag tycker nästan att dom platsar i Världsträdet...



Träsk is!                   "Oknytt " vaktar våra ägor.

Bröllopsdag igen!

Åter får vi uppleva en bröllopsdag, den trettiofjärde i ordningen!
Dom senaste åren brukar Malte alltid fråga om det verkligen är det år jag påstår.Detta har sitt berättigande. När vi skulle fira tjugofemårig bröllopsdag så var jag lite ivrig... så vi firade den dagen två gånger. Men vad gör det? Har man kul så har man och då gör det väl inget att göra det två gånger...då blir det då ordenligt gjort.
I år var det kanske inte så romantiskt, men trevligt i alla fall. Erik ville ha hjälp av farsan i badrummet och småbarna ville leka med farmor.
När vi veckohandlade så passade vi på att köpa lite "färdigmat" och varsin trisslott för att fira. Kågeborna hade förärat oss en flarra rödvin också.
Maten var väl okej, men inte är det som hemlagat....
Trissen gav som vanligt nada.
Vinet var gott men odrygt...
Resten av kvällen håller vi för oss själva.



Bygg-bakar i Kåge och livets NÖDTORFT i Träsket!!!!

Blått är flott...

Så här fint blev det senaste byggnadsverket hos Anna och David. En jättefin "kallfarstu". En praktisk sluss innan man kommer in i huset.
Huset som dom unga entusiasterna renoverar har tidigare bebotts av Annas mormor. Dom rustar det modernt där det behövs men bevarar samtidigt det genuint gamla. Kakelugnen i salen har renoverats och förgyller ögat samtidigt som den förhöjer kroppstemperaturen. Här har dom fina timmerväggarna tagits fram.
Men det är ett tidsödande projekt trots att man är ung och stark.
Vi väntar med spänning på nästa projekt och lunch...!!!



En kunglig entrè till prinsessan som heter Saga.

Dopparedagen 2007

Så kom då äntligen julaftonen.
Barnen ska äntligen få öppna sina paket.
Dom  vuxna tänker på mat i alla tänkbara former. Den har inhandlats, tillagats, serverats och ätits. Det enda sorgliga är väl att det alltid blir rester och att man blir så fort less julmat. Kan det bero på att det är så mycket av det hela?
Före ätandet så var det Kalle Anka-time. Vad gjorde vi den där timmen innan det började?
När maten landat i våra magar så stampade det så äntligen på bron...Hoo, hoo finns det några snälla barn...?
Pakethavet delades i princip i två högar... Anton och Kerstin fick alltså flest klappar så då hade dom väl varit snällast då...?
Tomten borde ju veta!
Vi andra får nog skärpa till oss.


Kunskapens källa...

Fortsätter att anknyta till den fantastiska boken: Yggdrasil av Alf Henriksson. En helt fantastisk litterär skapelse säger Inger med avund i rösten.
Världsträdet Yggdrasil har tre rötter och den ena roten går till Mimers brunn som är kunskapens källa.
Norrlångträsk första skola från 1850 står numera på "allmänningen" vid bönhuskorsningen. Nedanför skolan rinner Niischälva...ja ni fattar. Är det möjligen kunskapens källa som passerar den gamla skolan?
En annan fundering är varför var skolan så liten? Visst var det mer ungar förr? Kan det vara så att dom var ovanligt läraktiga eller var det möjligen så att det inte fanns så mycket att lära sig???
Ja man måste kanske ta en klunk från kunskapens källa för att få veta det......

image92

Byns första skola från anno 1850.

Byns eget Världsträd....

Idag på vår promenad föll ögonen på denna stora gårdsbjörk. Tanken svindlar när man tänker att den börjat som ett litet,litet frö för länge sedan....
Tanken virvlar så iväg till till Världsträdet Asken Yggdrasil, från den fornnordiska gudasagan.
Vi spanade efter tuppen Gyllenkamme som bodde högst upp, men vi såg varken den eller någon annan pippi.
Vi såg inte ens till den flitige Ratatosk, fast det är så gott om ekorrar i år.
Draken Nidhögg såg vi definitivt inte till.
Fast nog kan man väl ana att människans värld, Midgård är i mitten av trädet....

image90



Lapsus calami

Såg att jag skrivit ljusingsbröd ....
så tokigt det kan bli!
Givetvis ska det stå ljusungsbröd.
Om jag inte är felunderrättad så heter det så för att man ska  ha "ljust i ugnen" alltså mycket eld när man gräddar brödet.
Om det nu visar sig att detta också är fel så kommer en rättelse igen.

Packat och klart!

Årets julklappar är nu inpackade i silverpapper  och prydda med gröna snören. Synd att jag läste att det är helt ute med blanka snören som man krusar... jag tycker i alla fall att det blev fint. Skiter väl i trendnissar ....fast det är nissarnas tid!
Efter dagens middag så har vi skrivit lite rim, helt utan reson. Men det är kul att rimma lite.
Denna fina dikt fick vi från goda vänner på ett julkort.

TOMTE-TANKAR

Julegröt och juletjafs
Den som ändå detta slapp!
Tänk att sitta lugnt och meta
Höra humlesång i gisten eka
Tänk att sjunga sommarsånger
Volma hö i vårkalsonger
Slippa is och snö
Ack att snart det bliver tö.

Visst är den underbar.?
Fast vi har ju redan tö, just nu är det fem plussgrader, helt galet enlig min mening, trots den fina dikten. Jag tycker att det kan få vara vinter i december och januari sen kan det börja tina så det skvätter....



O-trendiga paket och o-passande väder! Men fint ändå.

Dopp i grytan

Mera mat!
Snart börjar detta likna en matblogg, och det är väl inget fel med det. Mat är både gott och nödvändigt.
Nu när det är fyra dagar kvar till julafton så har granen kommit på plats.
Dom sista klapparna har handlats och så dagens bästa; Dopp i grytan hos Maltes syster Karin och Gösta. Alltid är det så pyntat och fint och välordnat hos dom. Man känner sig som värsta lyxgästen. Först fick vi en god sallad och så var det Dahlgrens ljusingsbröd att doppa och både julskinka och fläsklägg. Och givetvis äkta smör.
Nyttigt hela vägen...
Nog är det skönt att komma hem och vara mätt i magen.
Nu gäller det bara att AIK spöar skiten ur MODO så kan man sussa sött...



Gran av plastik fantastic och ett fantastiskt Dopp-i-grytan!

Värt sitt pris!

Ibland funderar man ju på vad saker och ting kostar, eller rättare sagt om en vara eller tjänst är värt sitt pris.
Idag har jag varit hos tandläkaren och "plågats" i en och en halv timme och det betingade ett pris av ettusen femhundra trettioåtta kronor. Lite saftigt, speciellt nu i juletider men om jag nu slutar att ha tandvärk så är det ju definitivt värt sitt pris.
Onsdagar är även den dag då vi drar ut våra soptunnor till vägen. Att dom nu kommer varannan vecka mot tidigare varje vecka och att det dessutom har blivit en prishöjning...tja då kan man väl bannes ett tag, i alla fall när räkningen ska betalas. Men om man betänker att man blir av med "skiten" rätt så bekvämt, ja då kan även det vara värt sitt pris.
Å så till sist Lutfisken!
SÅ himla gott!
Fast dyrt tyckte vi när vi köpte !,3 kg lutfisk för det saftiga priset av 99 spänn. Visst är det i svettigaste laget men när anrättningen träffar smaklökarna så visst är det värt det. Trots att det fanns en liten bismak av fluor i min mun....
image85

Lutfisken en klar favorit......

Att sätta färg på tillvaron...

Om man inte har nog mycket att stå i så här i julveckan så kan man ju alltid renovera en säng...
Nu har vi alltså äntligen kommit till skott och satt igång. Gästsängen ska bli vinröd. Det tror vi ska bli fint till dom grå väggarna.
Och än en gång kan vi konstatera att allt, precis allt tar mycket längre tid än man tror.
Först ska det slipas och då upptäcker man att det ska spacklas och så måste det slipas mera. Så målartvätt och så torka och så äntligen kan man doppa penseln.
När man sedan läser på burken så står det att färgen är övermålningsbar efter 16 timmar. Ja men hallå, sexton timmar!!! Betänk att man måste måla baksidorna två varv och mest troligt tre varv på framsidorna...fast nedre gaveln syns ju från båda håll....få se det blir....Ja hur jag än snurrar och räknar så kommer det att ta minst femtio timmar att måla och få torrt!
Men innan jultomten kommer ska den väl vara på plats i gästrummet.



Fixar-Malte och Målar-Inger

Julen varar fram till påska....

Ve och fasa om det skulle vara sant!
Precis en vecka kvar till julafton och jag har ingen julstämning alls. Har märkt att det blir sämre och sämre med den saken, mindre och mindre pynt plockas fram och dom senaste åren har vi börjat tveka om vi ska ha julgran eller... Men när det börjar närma sig så plockas granen in i alla fall, i år har vi lov att använda oss av Henriks plastgran. Det är ju praktiskt och lättsamt. Visserligen har vår granne Sture, tillika Maltes farbror, alltid levererat en fin gran till oss men i år blir det plast. Den gran vi skulle fått får då stå på tillväxt.
För övrigt så köper vi allt mindre julklappar, det blir till småbarnen och en liten sak var till sönerna och deras kvinns.
Trevligast med julen är att vara med sina nära och kära och äta god mat. Det brukar vi lyckas rätt bra med.
Men inte vill då jag att julen ska vara fram till påska..Tänk så less vi skulle bli!



Påskkärringen och tomten verkar dock trivas ihop!

Silveränglar

Idag var det dags för det årliga julbesöket hos mina kvarvarande fastrar. Ja den äldsta, faster Kerstin, nittioåringen, besökte min syster Gun och jag i torsdags. Nu var det faster Valborg, näst äldst i den Granströmska syskonskaran och så Sigrid som är lillflickan.
Dom är alla silvriga i håret och har glimten i ögat. Roligt är att höra deras positiva prat att dom har det så bra. Till och med faster Sigrid som verkligen drabbats. Kärlkramp, hjärtinfarkt, ett amputerat ben och nu ett elakt bensår på det kvarvarande benet. Lite ledsen över att hon och hennes goa glada Lasse ska flytta från huset och till en lägenhet. Flytta från sitt barndomshem där hon bott i hela sitt liv. Nästan åttio år i samma hus, det är klart att det ska kännas konstigt. Det är tillika vårat "farfars" och sen blir det väl aldrig mer att kliva över tröskeln där. Men som Lasse sa, det förgångna är gjort och bara nostalgi...
Man måste blicka framåt fast man är silvervit i håret!
Vi ger en liten grej istället för julblommor numera.
I år var det en liten Silverängel...



Faster Valborg och Faster Sigrid med sin Lasse.

Barnasinnen hos stora och små

Idag har vi bara lekt hela dagen. Försöker visa Anton och Kerstin vad jag roade deras pappa och farbror Henrik med när dom var små. En lek var att klistra fast tapeter på golvet och rita vägar och hus. Det tar ju en bra stund att hitta på allt. Sedan finns ju alltid knappburken som Anton lekt med hur många timmar som helst när han var mindre. Nu är det Kerstins tur att plocka dom till och från en burk.
Innan middagen så blev det en spännande sparktur in till Fridhem. Eftersom det inte är gatlysen dit så var det kul att ha på sig pannlamporna. Vi såg både spår efter hare och älg.
Väl hemma så vankades hamburgare och pommes.
Kvällen avslutades med lite lek och plask för dom små liven som för tillfället har en arbetsplats istället för ett badrum hemma i Kåge.
Att leka en hel dag tar på gamla krafter så jag garanterar en mycket tidig kväll hos Segerstedts....




Tapetkartor              Fridhem                     Kerstin                       Anton

Lucia 2007

Luciamorgonen började lite kaotiskt!
Jag är en morgonpigg person i vanliga fall men i morse, när jag skulle iväg på festligheter, ja då tog kroppeländet..time out!  Men jag lyckades tråckla in kroppen i stadskläderna och måla upp ansiktet för att visa mig för allmänheten inom rimlig tid.
Först var det luciafirande på Manngårdens dagis i Kåge. Anton och Kerstin var hur underbara som helst. Anton sjöng alla sångerna med klar och hög stämma, vad månne bliva? Kerstin lyckades nog bli den mest fotograferade ungen, genom att helt enkelt stanna kvar och mottaga folkets jubel.....sötnosen!
Sedan var det dags att fira den äldsta "Kerstinen "i släkten. Faster Kerstin som fyller 90 år den 18 december. Min syster Gun och jag gjorde det årliga julbesöket hos denna positiva kvinna. En stark personlighet som varit distriktsköterska i Jokkmokk bland annat. Man blir glad när man hör henne säga: Allt är så bra......Hoppas man blir lika positiv!
Sedan var det Staan och eventuella julklappsinköp innan håret skulle kapas. Men alltså av shopping blev intet! Jag blev liksom förlamad av alla köpsugna medmänniskor.... är jag ett UFO eller vad??? Jag köpte lite kalendrar och ett pussel och en bok.
Efter veckohandlingen styrde jag åter kosan mot tryggheten och Norrlångträsk ( samma ställe) och till  middag som Malte lagat.



Luciamorgon.        Släktens yngsta Kerstin och den äldsta.
Dåremellan har vi två  "Kerstinar " till som antagligen kommer att dyka upp förr eller senare1

Sandströms Innovation AB

Nu kommer en liten presentation om ett "byaföretag" igen.
Sandströms Innovation AB, ja så heter företaget idag, som från början hette Saro och sedan Uttern.
Saro startades av bröderna Rolf och Arne Sandström redan 1961 i den gamla smedjan i byn. Dom började med lite rep.och svets samt tillverkning av ramlist och tavelramar. Ramverkstan lever fortfarande som ett av Rolfs
skötebarn.
1964 började så planerna på att tillverka plastbåtar att ta fart. Det visade sig vara ett lyckokast. Verksamheten flyttade till den nedlagda skolan och har sedan byggts ut i omgångar. Som mest jobbade ett sextiotal personer på båtfabriken.
Namnet Utternbåtar har verkligen placerat vår by på kartan. Som underrubriken på den här bloggenantyder.... En världs del....
Till slut kändes dock kostymen en aning trång och företaget såldes till Brunnswick. Efter några år i deras ägo så flyttades verksamheten till Skelleftehamn. Då blev det allt lite deppigt i byn. Man blir lätt bortskämd med arbetstillfällen runt knuten. Dessutom har ju båtfabriken gett avknoppning till andra småföretag i bygden, som är beroende av viss legotillverkning.
Sakta men säkert så återupptogs en del verksamhet i lokalerna och nu jobbar här glädjande nog, ca.45 personer igen.
Idag tillverkas några båtserier för Utterns räkning och en del övriga båtdetaljer. Från och med 2008 så tillverkas också fem egna båtmodeller. Här görs dom populära jordkällarna i ett par olika varianter. Vägglaminat till arbetsbodar och lite annat smått och gott.
Det har nu gått drygt fyrtio år sedan den första plastbåten gjordes i byn, och nu gläder  det oss att se den yngre generationen Sandström vid rodret.




Lite blandade bilder från Fabriken , som vi allmänt säger här i byn!
Nedersta bilden är på Jordkällarna som kommer att dyka upp lite längre fram, så pass på....

Sol ute och kaos inne...

Vaknade till en riktigt kall dag så vad passar bättre då än att svetta upp sig i köket. Julbaket ligger på...
Vårat kök är inte alltför stort så det behövs inte mycket alls för att stöka till det. Måste erkänna att jag är specialist på det.  Mindre duktig är jag på att baka små puttenuttiga bakverk, men till jul brukar jag ta mig i den berömda kragen. Jag svär och bannes och svettas och stökar till. Spelar någon banal julskiva för att komma i rätt stämmning och intalar mig att det är väl kul att baka lite goda kakor... Lyckas inte alltför bra!
Mitt på dagen tog jag paus och följde Malte på en vacker men kall skogspromenad.
Tog mera vinterbilder. Bland annat på våran lada. Den använder vi som förråd till diverse mer eller mindre viktiga ägodelar. Den är från 1827, i alla fall är det årtalet inristat i en stock, dörren och taket är dock av senare datum.
Sedan blev det lite mera bak. Puh...
Tack och lov lovar Malte att fixa middagen. Spagetti Carbonara ska det visst bli.
Jag pustar ut på "divanen"....och är glad att baket är klart för i år.



Kaos i vårt kök, lite av julbaket.                     Malte går i skogen.  Lada från 1827

Olika falla ödets lotter...

Med TV- bilder från årets nobelmiddag intog vi var sin leverpastejmacka och ett stort glas mellanmjölk. Jättegott och precis vad vi ville ha. Skulle nog få en släng av panik om jag skulle sitta där timme ut och timme in. Visst är det elegant och säkert intressant på många sätt men ändå. För det första skulle diskbråcket aktiveras av allt sittande, och så det där med toalettbesöken, verkar ju vara minst en kilometer dit...och så kanske efterätten redan passerat när man är tillbaka. Nä jag tror det är lika bra att man inte fått nåt nobelpris, fast pengarna skulle ju sitta fint.... kanske man skulle tota ihop en schyst text....
Tills dess så får det bli nobelfest via teven.

Andra advent

Fortsatt vackert ute och tack och lov lite kallgrader.
Idag var det riktigt snärjigt att hinna laga mat mellan alla skidtävlingar på TV. Det var skidskytte och skidstafett och alpint och allt var intressant ur svensk synvinkel.
Det konstiga är att man kan bli så trött av att bara se på....
Med andra ord idag har det varit riktigt slappt hos Segerstedts, tur att Johanna och Henrik kom på besök och delade middagsmaten med oss.
En märklig sak inträffade faktiskt medan vi lagade till maten. En mygga hade förvirrat förirrat sig in i vårat kök. Det bevisar ju att det är på tok för varmt för årstiden.



Potatisskalerska, "soffpotatis" och en död mygga samt matgästerna tittar på gamla foton!

Skenet bedrar....

image59Alltså med risk för att förmedla många snöbilder här på bloggen...
Men det är bara sååå vackert ute. Den snö som började falla tidigt i morse har placerat sig på det allra vackraste sättet. Varenda gren är täckt med ren vit snö. Som ett vykort.
Att det är en snö som innehåller mest vatten syns inte men så är det. Det är klafsigt och otrevligt att vandra på  byavägen. Snögubben har dött drunkningsdöden och en ny är inte möjlig att tillverka. Det är för blöt snö och dessutom har vi inga barnbarn hemma. Det skulle väl se för tokigt ut om vi gammel skulle ut och börja göra snögubbar...
Som sagt vackert är det men inte angenämt.

Lapsus linguae

Rubriken betyder:felsägning.
Och ett fel har av mig blivit begånget.
Rolf har påtalat att förslaget till ett byabibliotek kommer från Cici Lindgren. Så Cici är det som ska ha ära och berömmelse för denna fantastiska idè.
Tack för det!

Varmt både ute och inne!

Nu är jag varm i hjärteroten och glad förstås. Mitt första hedersomnämnande på Skrivarsidan! Visst har jag fått positiva kommentarer tidigare för någon text, men det här känns som lite mer. Vet inte om jag tycker att det är den bästa texten jag skrivit, men den är då tidsenlig. Vill någon läsa så prova gå in på Skrivarsidan eller hör av er. Texten heter "Granen står så dyr och grann i stugan"
En som också har det varmt är snögubben som lever en tinande tillvaro. Snart är väl bara kepsen kvar.
Hoppas på lite mer vinterväder. Är det vinter så ska det inte vara 3 plussgrader. Det tycker då varken snögubben eller jag.
Nu ska jag gotta mig åt berömmet hela dagen.



Snart bara en våt fläck...Ser ni gräset är framme i tunneln? Ska det verkligen vara så den 7 december?

Redan utrotad art...???

Man kan verkligen undra om diskussionen om avskjutning av vargar även gäller  Bitvargen! På vår resa till och från Staan så var vägarna helt bedrövliga. Snömodd som skrek efter Bitvargen.  Sedan kan man ju undra varifrån namnet kommer, är det någon som vet? Man ( inte jag alltså..) var ju nästan lite rädd för Bitvargen som barn. Men allting var annars förr på den tiden då Bitvargen visade sig allt som oftast. Ta det här med datorer till exempel inte lekte vi med dom... nä vi hade på sin höjd en bilderbok att bläddra i som fyraåring. Idag kan en fyraåring så mycket om datorer att han tycker att farfar bör lära sig lite mer.  Men se Bitvargen det får dom inte speciellt ofta!
När vi så hade sladdat oss hem så fick vi trevligt besök av Sven-Olov och Viviann.



Farfar på datakurs,  Svenne och Vivvi med Mat-Tina i mitten....
Någon bild på Bitvargen finns inte eftersom vi inte träffat någon på lång,lång tid!

Byagården

Bara för att vi bor i en relativt liten by så ska ni inte tro att vi saknar kultur. När bokbussen slutade komma så ordnade Rolf ett eget  bibliotek i de lokaler som han äger men som gratis disponeras av alla bybor. På nedre plan finns biljard och pingisbord. Hockeyspel och diverse brädspel. Samt en hylla med tidskrifter. Idag upptäckte jag att en motionscykel också anlänt.  Här håller det yngre gardet till.
På övervåningen finns lokaler för kursverksamhet, ett kök och ett rum med en vävstol. Och så biblioteket. Här finns diverse historiska dokument och skrifter från anno dazumal och så några hyllor med böcker som vi bybor skänkt. När man läst sina egna böcker så kan man med fördel lämna dom hit så att övriga bybor får låna och läsa. Visst är det en bra idè?



Vi använder sidoingången, därför ligger snön kvar!
Här var tidigare lanthandel.

Smårisigt...

Just så känns det både för Malte och mej justnu, lite smårisigt. Egentligen vet jag inte om det är så mycket bättre att vara smårisig än att vara helrisig.
Är man helrisig så ligger man ju pall och ägnar all kraft åt att förbättra sitt tillstånd. Men om man bara är halverscht....   ( ett norrländskt ord för halvt/ hälften, med reservation för stavningen.) ja då försöker man ju gå på i ullstrumporna som vanligt. Allt känns bara jobbigare än vanligt.
Hur som helst så är det inget att göra något åt för tillfället. Vi får avvakta och se om vi kommer igenom snårriset  utan att insjukna.
Undvik risiga miljöer!

image53

Ett av byns företag...

Har lovat att berätta lite om företagen här i byn och först ut blir byns Cowboy, Marcus!
En ung man som tagit ett stort och modigt steg och blivit mjölkbonde. Faktiskt är han tredje generationen som driver jordbruk på samma gård. Hans morfar och mormor hade sju kor och givetvis en helt annan hantering i sin ladugård. I mitten av åttiotalet började Marcus föräldrar sin tid som bönder och nu har alltså Marcus tagit steget.
Dagens ladugård är utrustad med robot och automatik både här och där. Det finns ett sextiotal kossor och ett antal ungdjur på tillväxt Man kan väl säga att detta är byns största företag....i alla fal om man ser till "anställda", eller ska man kalla dom producenter?
Höbalarna, som i år är hur många som helst, lastas på ett transportband så korna har ständigt tillgång till mat. På en dataskärm kan Marcus avläsa om, när och hur mycket varje ko mjölkar. Larm är kopplat till telefonen om något är på tok i ladugården. Med så mycket teknisk utrustning är det ju massor som kan krångla och jag är då förundrad över att något fungerar över huvud taget......Strömavbrott är inte poppis!
Mjölkhanteringen är ett kapitel för sig. En robot sköter allt, helt anpassat för varje individ. Djuren går frivilligt in för att bli mjölkade och belönas med sin dos av kraftfoder. Går dom för ofta så får dom nobben.
Roboten känner också av om mjölken inte är perfekt av någon anledning,och kasserar den innan den kommer in i stora mjölktanken. På så sätt vet Marcus att han levererar bra mjölk till Norrmejerier.
Marcus är idag ensam mjölkbode i byn. Tillsammans med sina föräldrar för han traditionen vidare på ett modernt sätt.




Mamma mu..?         Byns yngsta innevånare

Första advent blev lite annars....

Julstämningen kom liksom av sig när Lilla Kerstin blev så sjuk att hon blev inlagd på lassarettet.  Man lider ju så med dom små när dom är sjuka.
Vi tog med storebror Anton till Träsket och det var ju i alla fall en stämningshöjare. Snön som föll gjorde att det blev roligt att leka ute. Å så tände vi lite tomtebloss.
Helgen slutar i alla fall med glädje beskedet att Kersatin svarde så bra på droppet att hon nu är hemma med sin mamma och pappa.  Vi håller tummarna att vi andra som varit i magvirusets närhet, inte ska drabbas...men det brukar ju vara som attan med magsjuka. Nä nu skiter vi i det här och hoppas på det bästa.
Trevlig Advent alla bloggare!



Rena snurren  med farfar, tomtebloss med farmor och så lite "röra" i köket!

Magsjuka i gullungen Kerstin

Fy vad det är trist att se dom små liven må så dåligt som Kerstin gjorde i dag. Barn skulle alltid få vara friska om jag fick bestämma. Men ack så tåliga ungar är det är som om dom finner sig i situationen helt enkelt.
Vi tog storebror Anton med hem till träsket så att det skulle bli lite lugnare på Parhusgatan. Nu hoppas vi alla att Kerstin snart ska bli frisk och att ingen mer drattar dit. Vi vill inte att det ska vara Vinterkräksjukan.
Samtidigt som Kerstin bajsade löst och snabbt  ( inget kräka idag) rev Erik och Malte badrummet. Inte på grund av bacillskräck utan för att här ska totalrenoveras. Så nu är det bara en toa som gäller.



Liten Kerstin och ett badrum i förvandling.

RSS 2.0